Πότε θα μπαίνουν σε «λουκέτο» τα σχολεία - Τι εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Πότε θα μπαίνουν σε «λουκέτο» τα σχολεία - Τι εισηγείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Τις εισηγήσεις της για υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία σε περίπτωση καταγραφής κρουσμάτων ολοκλήρωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με αυτές θα μπαίνει «λουκέτο» σε μια σχολική τάξη όταν οι μισοί συν ένας μαθητής είναι θετικοί. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα τίθενται σε επταήμερη απομόνωση και θα υποχρεούνται να πραγματοποιούν δυο rapid test. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο και δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο (self test, rapid test) για τον κορονοϊό, ενώ σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα και απλώς θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος, εφόσον οι εντοπισμένες μολύνσεις έχουν γίνει σε συμμαθητές τους που βρίσκονται δίπλα τους και μπρος και πίσω θρανίο. Οι υπόλοιποι μαθητές δεν υποβάλλονται σε έλεγχο

Ακόμα, όσοι κάθονταν στα δύο θρανία, μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορονοϊό μαθητή, μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν σωστά ή καθόλου τη μάσκα. Η καραντίνα διαρκεί 7 ημέρες και προϋπόθεση για τη λήξη της είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών. 

Οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται δωρεάν και σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος θα πραγματοποιούν δυο rapid test με δικές τους δαπάνες μόλις διαπιστωθεί θετικό κρούσμα και στη συνέχεια τα self test όπως προβλέπεται κανονικά στη διάρκεια της εβδομάδας.

Όσον αφορά το ζήτημα αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω του κορονοϊού, η εισήγηση είναι να κλείνει μια τάξη προσωρινά εφόσον βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές του τμήματος.

Κεραμέως: Αυξημένo testing και μάσκα παντού στα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επισήμανε μιλώντας στο ΣΚΑΙ πως  η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και υπογράμμισε πως δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση και για αυτό το λόγο θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα στα σχολεία.

«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Ανέφερε ότι απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές. Σημείωσε ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι από 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορoνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (ισχύει για μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δυο φορές την εβδομάδα.