Πορτογαλία: Συνέχιση μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση

Πορτογαλία: Συνέχιση μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση

Η δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας αποφάσισε σήμερα την παράταση της εφαρμογής πολλών μέτρων λιτότητας και το 2016, κατά τι αμβλυμένων, αφού δεν μπόρεσε να εγκρίνει εγκαίρως το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 λόγω των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

«Είναι προφανώς αδύνατο να έχουμε έναν προϋπολογισμό την 1η Ιανουαρίου του 2016» και αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει «μια σειρά μέτρων για να προληφθεί ο κίνδυνος μιας χρηματοοικονομικής διάλυσης», δήλωσε στον Τύπο νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Το νομοσχέδιο γι'' αυτό που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει όμως να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, όπου τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, που διάκεινται εχθρικά έναντι κάθε συνέχισης της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση, έχουν την πλειοψηφία.

Για να αποφευχθεί η αύξηση του ελλείμματος το 2016 η κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κουέλιου προτείνει την διατήρηση της επιβολής της επιπλέον κράτησης επί των μισθών, αν και μειωμένη, στο 2,6% από 3,5%.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς επιθυμεί επίσης να διατηρήσει σε ισχύ τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αν και θα είναι κατά 20% χαμηλότερες, όπως είχε αποφασιστεί και για το 2015. Η ειδική εισφορά των συνταξιούχων οι αποδοχές των οποίων ξεπερνούν τις 4.611 ευρώ τον μήνα θα μειωθεί κατά το ήμισυ, όπως και η ειδική εισφορά των εταιρειών του τομέα της ενέργειας, βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Εάν δεν συνεχιζόταν η εφαρμογή αυτών των μέτρων το πορτογαλικό δημόσιο θα αντιμετώπιζε μια τρύπα ύψους «1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2016», υποστήριξε η Αλμπουκέρκι, επιμένοντας ότι στόχος της Λισαβόνας είναι να επαναφέρει το πορτογαλικό δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την οροφή που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κατέλαβε μεν τη δεύτερη θέση στις εκλογές αλλά επιδιώκει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση με μια δική του σε συνεργασία με κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, τάσσεται υπέρ της ταχύτερης ελάφρυνσης των πολιτικών λιτότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προεδρίας Λουίς Μάρκες Γκέντες, το κυβερνητικό πρόγραμμα «συνάδει με αυτά που παρουσιάσαμε στους Πορτογάλους προεκλογικά», ενώ το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο την Παρασκευή και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι «πάντοτε διατεθειμένη να επιδιώξει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού» με τους Σοσιαλιστές ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα «θα συνεχίσει να έχει κυβέρνηση».

Εάν το νομοσχέδιο απορριφθεί—σενάριο που είναι το πιθανότερο—η κυβέρνηση υπό τον Πάσους Κουέλιου ενδέχεται να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ