"Πόλεμος" Ανεξάρτητων Αρχών στο νόμο για τα ΜΜΕ

"Πόλεμος" Ανεξάρτητων Αρχών στο νόμο για τα ΜΜΕ

Τη νομική επανάσταση κατα του νόμου του Νίκου Παπά για τα ΜΜΕ, και δη με αιχμή του δόρατος την αυτοδίκαιη λήξη της θητειας των μελών του και κυρίως ως άμεσου ενδιαφέροντος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (προεδρεύει η Λίνα Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου) κήρυξαν οι ανεξάρτητες αρχές της χώρας.

Με γενικού τύπου γνωμοδότησή της, η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, η οποία αφορά και τα δικά της μέλη, αποφαίνεται πως η πρόσφατη διάταξη του νόμου 4339/2015 σύμφωνα με την οποία «αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων έχει λήξει η αρχική θητεία τους» είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην υπ΄ αριθμ. 5/2015 γνωμοδότηση της Αρχής, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της συνεχούς λειτουργίας των ανεξάρτητων Αρχών και το νόμο 4055/2102, η θητεία των μελών των ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό των νέων. Ακόμη, επισημαίνεται στην γνωμοδότηση ότι νόμιμα η Αρχή εξακολουθεί να λειτουργεί με την υφιστάμενη συγκρότησή της. Η γνωμοδότηση βέβαια είναι μη δεσμευτική για τη διοίκηση.