Plan B στο Δημόσιο λόγω Όμικρον - Βορίδης: Χρειάζεται ετοιμότητα

Plan B στο Δημόσιο λόγω Όμικρον - Βορίδης: Χρειάζεται ετοιμότητα

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε υπηρεσία του δημοσίου (με τη μετάλλαξη Όμικρον) στο οποίο δημιουργείται ακραία δυσλειτουργία εξαιτίας των νοσήσεων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισήμανε πως απαιτείται ετοιμότητα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και η μετακίνηση υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι εξετάζονται τα εναλλακτικά σχέδια λειτουργίας σε κάθε υπηρεσία αιχμής που καλούνται να συντάξουν οι φορείς του Δημοσίου, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Πρόκειται για μια προληπτική άσκηση προκειμένου να μάς προσδιορίσουν τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τους ώστε να υπάρξει μεγιστοποίηση της ασφάλειας και της προστασίας και πώς θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα, διευκρίνισε ο Μάκης Βορίδης.

«Χρειάζεται ετοιμότητα, χρειάζεται να γίνει διάκριση μεταξύ υπηρεσιών, και για τις υπηρεσίες που είναι απολύτως κρίσιμο να λειτουργούν, να δούμε τη δυνατότητα αναπληρώσεών τους», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι έστειλε έγγραφο στις Υπηρεσίες του Δημοσίου ζητώντας την κατάρτιση Plan B, για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο να απογυμνωθούν από υπαλλήλους νευραλγικές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε αν υπάρξει μεγάλος αριθμός νόσησης εργαζομένων σε μια υπηρεσία δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν αυτό συμβεί στους ελεγκτές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα τότε υφίσταται σοβαρό ζήτημα και το κράτος θα πρέπει να έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα που είναι κατ' ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία των νευραλγικών υπηρεσιών. Το σχέδιο προβλέπει τη μετακίνηση υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών, εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ο Υπουργός επισήμανε ακόμη ότι βασική παράμετρος στα υπό κατάρτιση σχέδια είναι ο δείκτης νοσηρότητας της νέας μετάλλαξης.