Περού: Ο πρόεδρος Ουμάλα φέρεται να δωροδοκήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht

Περού: Ο πρόεδρος Ουμάλα φέρεται να δωροδοκήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht

Η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακάλυψε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πως ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα ίσως έλαβε δωροδοκίες ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον βραζιλιάνικο κατασκευαστικό όμιλο Odebrecht, σύμφωνα με δικόγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Βραζιλία.

Τα δικόγραφα, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, αναφέρουν πως σε έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν από τον Μαρσέλου Οντεμπρέχτ, τον φυλακισμένο πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της βραζιλιάνικης εταιρείας, γίνεται λόγος για δαπάνες 3 εκατομμυρίων δολαρίων για το «πρόγραμμα Ο. Ου.»

Για τις δαπάνες αυτές δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις. Η αστυνομία κάνει την υπόθεση πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν στον πρόεδρο του Περού καθώς πρόκειται για τα αρχικά του ονόματός του.

Ο Ουμάλα σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες διέψευσε ότι δωροδοκήθηκε και πρόσθεσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Βραζιλίας Μάρκου Χαπόζο Λόπες στο γραφείο του να του δοθούν επίσημες εξηγήσεις σχετικά με τις διαδικασίες στο ομοσπονδιακό βραζιλιάνικο δικαστήριο στην Κουριτσίμπα.

Η θυγατρική της Οντεμπρέχτ στο Περού διέψευσε από την πλευρά της ότι έδωσε παράτυπα χρήματα σε πολιτικά κόμματα ή κυβερνητικά στελέχη. Η μητρική επιχείρηση αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αναφέροντας ότι δεν είναι ενήμερη για τους «όρους υπό τους οποίους διεξάγεται η έρευνα».

Μια έρευνα που διαρκεί δύο χρόνια έφερε στο φως ένα καλά οργανωμένο σύστημα εναρμόνισης τιμών από κατασκευαστικές εταιρείες, των οποίων φέρεται να ηγείτο η Οντεμπρέχτ, ώστε να γίνονται υπερβολικές χρεώσεις στις συμβάσεις που σύναπτε η κρατική επιχείρηση πετρελαίου, η Petroleo Brasileiro SA, ή Petrobras. Για να λειτουργήσει το σχέδιο, μέρων των κερδών διοχετευόταν σε δωροδοκίες αξιωματούχων και κομμάτων.

Επισήμως η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δεν τελεί υπό έρευνα, ωστόσο στο σκάνδαλο έχουν εμπλακεί πολλοί στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες της και πολλοί στη χώρα αμφισβητούν το κατά πόσον αγνοούσε ή δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τη δράση αυτού του κυκλώματος, όταν ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πετρομπράς.

Οι εισαγγελικές αρχές του Περού τόνισαν ότι λόγω του γεγονότος πως ο Ουμάλα απολαύει προεδρικής ασυλίας, δεν μπορεί να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος του μέχρι το πέρας της θητείας του, στα τέλη του Ιουλίου.

Η Οντεμπρέχτ έχει εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Περού την τελευταία δεκαετία, περιλαμβανομένης μιας αξίας 5 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου. Η σύμβαση αυτή της ανατέθηκε όταν η προσφορά του μοναδικού ανταγωνιστή της στον δημόσιο διαγωνισμό απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή.

Οι πληροφορίες περί του ότι ο Ουμάλα ενδέχεται να δωροδοκήθηκε θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της δημοτικότητάς του τους τελευταίους πέντε μήνες που του απομένουν στην προεδρία. Οι πρόεδροι στο Περού δεν μπορούν να ασκούν δύο διαδοχικές θητείες και ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Ο Φρέντι Οταρόλα, μέλος του Κογκρέσου και σύμμαχος του Ουμάλα, διαβεβαίωσε ότι οι φήμες περί παράνομων ενεργειών από μέρους του προέδρου του Περού είναι νομικά ανυπόστατες, αλλά και ότι ο ίδιος ο πρόεδρος προτίθεται να ξεκαθαρίσει όποιες αμφιβολίες υπάρχουν.

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση κάλεσε να απαγορευθεί η έξοδος του Ογιάντα Ουμάλα από τη χώρα και απαίτησε από τον ίδιο να δεχθεί να αρθεί το τραπεζικό του απόρρητο.

Ο Μαρσέλου Οντεμπρέχτ προφυλακίστηκε τον Ιούνιο και δικάζεται για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ