Περνούν από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ και... επαναπροωθούνται

Περνούν από την Ειδομένη στην ΠΓΔΜ και... επαναπροωθούνται

Η δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού δυναμικότητας 1.500 ατόμων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών Θέρμης, σχεδιάζεται με γερμανική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, για τον σκοπό αυτόν βρέθηκαν στην πόλη στελέχη ΜΚΟ της Γερμανίας, η οποία πρόκειται να διαθέσει 5 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν από την τοπική κοινωνία οι εγκαταστάσεις μετά την αποχώρηση των προσφύγων.

Εν τω μεταξύ, μπορεί τα σύνορα στην Ειδομένη να παραμένουν κλειστά για πρόσφυγες και μετανάστες, οι προσπάθειες όμως πολλών εκ των εγκλωβισμένων και άλλων που καταφθάνουν από τα ενδότερα, αλλά δεν προσεγγίζουν τον καταυλισμό, να περάσουν στα Σκόπια με τη βοήθεια διακινητών ή και μόνοι τους δεν έχουν σταματήσει.

Όπως αναφέρουν μάλιστα τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, το φαινόμενο ανθεί, καθώς, μόνο το τελευταίο 48ωρο επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα 800 πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορα σημεία της μεθορίου κοντά στο φράχτη, πλην όμως εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές και επαναπροωθήθηκαν. Το αρμόδιο κέντρο διαχείρισης του προσφυγικού που εδρεύει στη Γευγελή έχει ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για την εντεινόμενη κινητικότητα στη συνοριογραμμή, κυρίως σε σημεία εκτός συρματοπλέγματος, ενώ αστυνομικές περιπολίες έχουν ενταθεί στα σύνορα, όπου οι σλαβομακεδονικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα φρούρησης, αναφέρουν. Επιπλέον, τα δημοσιεύματα ενισχύουν τη φημολογία περί δραστηριοποίησης στην Ειδομένη τον τελευταίο καιρό κυκλωμάτων παράνομης εξόδου από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ και από εκεί στη Γερμανία, τα οποία απευθύνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν μεγάλα ποσά σε επιτήδειους.

Χθες, πάντως, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων στον καταυλισμό της Ειδομένης συγκεντρώθηκε μπροστά στη σκηνή όπου εδρεύει η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τα μέλη της αντιπροσωπείας αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά, αλλά αργότερα επέστρεψαν. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά η αστυνομία δεν τους το επέτρεψε και έτσι διαλύθηκαν, αφού φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

«Η Ειδομένη πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί», υπογράμμισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που χαρακτήρισε την κατάσταση μια «προσβολή που πρέπει να σταματήσει».