Πάνω από 3.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν - Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι αναμένεται να ανοίξουν σήμερα
Μαριούπολη

Πάνω από 3.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν - Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι αναμένεται να ανοίξουν σήμερα

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι αναμένεται να δημιουργηθούν σήμερα Σάββατο για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολύπαθη Μαριούπολη και την μεταφορά τους στην Ζαπορίζια, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές.

Σύμφωνα με ανάρτηση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού Ιρίνα Βέρετσουκ, τα ιδιωτικά λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Μαριούπολη μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, θα περάσουν από το Μανγκούς, το Μπερντιάνσκ, το Τοκμάκ, τη Βασιλίβκα και το Καμιάνσκε, πριν τον τελικό προορισμό της Ζαπορίζια.

Την Παρασκευή  3.071 άμαχοι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη. «Την Παρασκευή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέσκτ, Λουχάνσκ και Ζαπορόζια. Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, ενώ ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από το αεροδρόμιο Χοστομέλ (Αντόνοφ) το οποίο είχε καταλάβει από την πρώτη ημέρα της εισβολής.

17:55 «Αποσύρονται από το Μπρόβαρι οι Ρώσοι αλλά τοποθετούν νάρκες», λένε οι Ουκρανοί

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπρόβαρι ανατολικά του Κιέβου, που βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονται από την περιοχή έχουν τοποθετήσει μεγάλο αριθμό από νάρκες.

Ο δήμαρχος του Μπρόβαρι είπε ότι η πόλη απελευθερώθηκε, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να οδηγήσουν εκτός της τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα και να καθαρίσουν την περιοχή από «στρατιωτικό εξοπλισμό».

16:01 Ουκρανός αξιωματούχος: Σκληρές μάχες μαίνονται στην ανατολική και νότια Ουκρανία

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπως δήλωσε το Σάββατο ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

«Επιτρέψτε μας να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Υπάρχουν ακόμη σκληρές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νότο, αλλά και στη Μαριούπολη, στα ανατολικά της Ουκρανίας», όπως δήλωσε.

15:30 Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν διαδήλωση στην πόλη Ενερχοντάρ

Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σήμερα στη χρήση βίας για να διαλύσουν μία διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ συνέλαβαν μερικούς από τους διαδηλωτές.

Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ενερχοντάρ που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας μιλώντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας, όταν έφτασαν Ρώσοι στρατιώτες που οδήγησαν μερικούς από τους διαδηλωτές σε στρατιωτικά οχήματα, όπως ανέφερε η τοπική διοίκηση σε μία ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι κατακτητές διαλύουν τη διαδήλωση με εκρήξεις», ανέφερε μία σχετική ανάρτηση (Telegram) μαζί με ένα βίντεο που έδειχνε τη χρήση καπνογόνων, αλλά και τη συγκέντρωση χαρακτηριστικού λευκού καπνού, δίπλα στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

15:03 Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός φωτορεπόρτερ στο Κίεβο

Ένας ακόμα εργαζόμενος στα ΜΜΕ έχασε τη ζωή του ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον φωτορεπόρτερ Μακς Λέβιν, ο οποίος έπεσε νεκρός από ρωσικά πυρά στο Κίεβο, σύμφωνα με την ουκρανική εισαγγελία. Τα ίχνη του Λέβιν είχαν χαθεί από τις 13 Μαρτίου. Η σορός του εντοπίστηκε την Παρασκευή στο χωριό Χούτα-Μεζιρίσκα.

«Ο καλός μας φίλος, ο διάσημος πολεμικός φωτορεπόρτερ Μακς Λέβιν είναι νεκρός. Ήταν αγνοούμενος από τις 13 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της μάχης του Κιέβου. Πολλοί στην δημοσιογραφική κοινότητα ήλπιζαν ότι είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Ρώσους. Δυστυχώς, το πτώμα του βρέθηκε την 1η Απριλίου. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ίλια Πονομαρένκο.

14:13 Πάπας Φραγκίσκος: Ο Πούτιν είναι «ηγεμόνας» - Υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις

Έμμεση κριτική άσκησε ο Πάπας Φραγκίσκος στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγεμόνα» παγιδευμένο σε αναχρονιστικές διεκδικήσεις εθνικιστικών συμφερόντων που προκαλεί και υποδαυλίζει συγκρούσεις. Παράλληλα, αυτό που οι Ρώσοι περιγράφουν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», το αποκάλεσε «αδικαιολόγητη επίθεση» ενώ κατήγγειλε «ωμότητες» στον πόλεμο.

13:14 Βρετανικό ΥΠΑΜ: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται έναντι των ρωσικών που υποχωρούν γύρω από το Κίεβο, σύμφωνα με ανάρτηση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Όπως επισημαίνεται, στον βορειοδυτικό τομέα, συνεχίζονται οι προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να προχωρήσουν από το Ιρπίν προς τη Μπούχα και το Χοστομέλ. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν αποσυρθεί από το αεροδρόμιο Χοστομέλ, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα του πολέμου. Στον ανατολικό τομέα, οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει αρκετά χωριά.

Επίσης στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει μια σημαντική οδική αρτηρία στο ανατολικό Χάρκοβο μετά από σφοδρές μάχες. Εξέλιξη που έρχεται μετά την ανακατάληψη του Τροστιανέτς στην επαρχία του Σούμι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

12:59 Δορυφορικές εικόνες: Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Αντόνοφ έξω από το Κίεβο

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Χοστομέλ, που βρίσκεται 29 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και το οποίο είχε καταληφθεί κατά την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Με τις φωτογραφίες της εταιρείας Maxar Technologies επιβεβαιώνονται τα όσα δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο CNN ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Αντόνοφ.

Προηγούμενες δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν ότι οι Ρώσοι είχαν δημιουργήσει οχυρωματικές θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

12:31 Ανοιχτό ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Κίεβο

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο εξετάζει ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως γνωστοποίησε από το προσωπικό του αεροσκάφος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Ρώμη προς τη Μάλτα, αν ο ίδιος σκέφτεται την πρόσκληση που του έγινε από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Ουκρανίας, ο Πάπας Φράνσις απάντησε: «Ναι είναι στο τραπέζι».

Ο ίδιος, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.

11:43 Τζεντιλόνι: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε σήμερα στο Τσερνόμπιο ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η ΕΕ δεν θα την επιτύχει.

11:33 Ζελένσκι: Αναμένονται καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση αμάχων από Μαριούπολη

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.