Παναγιωτόπουλος: Εξωφρενικό το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης

Παναγιωτόπουλος: Εξωφρενικό το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης

«Εξωφρενικούς» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξηγεί στους εταίρους και τους συμμάχους της τι ακριβώς ισχύει. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας τέθηκαν επί τάπητος στην Ουάσινγκτον, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κογκρέσο, δεν θα επαναληφθούν γεγονότα όπως εκείνα του καλοκαιριού του 2020.

«Πριν λίγες ώρες ο κύριος Τσαβούσογλου επανέφερε το γνωστό θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Το ζήτημα αυτό είναι εξωφρενικό να το συζητά κανείς. Θα έλεγα ότι δεν έχει και κανένα βάσιμο νομικό έρεισμα, όσο ανόητο, γελοίο, εξωφρενικό και αν το θεωρούμε εμείς, εντούτοις θα πρέπει να το εξηγούμε αυτό σε εταίρους και συμμάχους. Γιατί οι άλλοι, μάλλον όλοι, δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση με το θέμα»,

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα έχουμε «ήρεμα νερά» από εδώ και πέρα μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου, απάντησε: «Θέλω να πιστεύω πως ναι. Όπως λένε και στο ΝΑΤΟ ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Επομένως, διατηρούμαστε σε εγρήγορση. Δεν θα έλεγα σε συναγερμό ή επιφυλακή αλλά σε εγρήγορση».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εντάσσεται στις χώρες που θα προμηθευτούν F-35, ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει συμπαραγωγή ή όχι.

Όπως επισήμανε, «το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35, εκφράζεται έντονα μέσα από την πίεση που ασκείται, ώστε η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης να φτάσει το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα».