Το παιχνίδι της κυβέρνησης με την πρώτη κατοικία

Το παιχνίδι της κυβέρνησης με την πρώτη κατοικία

Με τον πόνο των δανειοληπτών εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση με αποκλειστικό στόχο και πάλι μικροκομματικά συμφέροντα.

Η πρώτη κατοικία, που αποτελεί θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, θυσιάζεται στο βωμό του τρίτου Μνημονίου της συγκυβέρνησης και, το χειρότερο, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Και αυτό γιατί ο δρόμος στον οποίο σύντομα θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα χάσουν τη πρώτη τους κατοικία έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται και δεν υπάρχει επιστροφή αφού:

1. Ε.Ε. και ΔΝΤ έχουν ήδη αποφασίσει να εισάγουν και στη χώρα μας το σχέδιο με το οποίο αντιμετωπίστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια στην Ιραλανδία και στην Ισπανία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει τη εξαίρεση.

2. Πουθενά στην Ευρώπη δεν προβλέπεται κανενός είδους προστασία. Ούτε για πρώτη κατοικία, ούτε καν για μισθό, ή άλλο αναγκαίο για την επιβίωση εισόδημα. Αυτό είναι το πτωχευτικό δίκαιο που εισήγαγαν σε Ιρλανδία και Ισπανία η Ε.Ε. και η ΕΚΤ και ελάχιστες πιθανότητες έχει να γλυτώσει η χώρα μας.

3. Το βασικότερο, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών που ισχύει, καθώς αποτελεί μία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και αποσκοπεί στην διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, προβλέπει ότι εάν ο δανειολήπτης χαρακτηριστεί από την Τράπεζα ως μη συνεργάσιμος και άρα οι οφειλές του δεν μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης, τότε η λύση που θα εφαρμόζεται θα είναι αυτή του πλειστηριασμού.

4. Έχει ήδη αποφασιστεί να προστατευτούν μόνο οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, αλλά και όσων το δάνειο «κοκκίνισε» στα χρόνια της κρίσης.

5. Η ίδια άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύονται μόνο οι δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους.

Επειδή βέβαια και στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, δεν αποκλείεται οι δανειστές να κάνουν ένα ακόμη δώρο στην κυβέρνηση και να εφαρμόσουν «χαλαρότερο» μοντέλο στην εγχώρια αγορά, με τη δικαιολογία μεν της προστασίας των αδυνάτων επί της ουσίας όμως για να μην ρίξουν στα τάρταρα της αγορά των ακινήτων γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στα μεγέθη της οικονομίας.

Ακόμη όμως κι αν επιβεβαιωθεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν μπορεί να προσφέρει «ομπρέλα» προστασίας σε όλους. «Θύματα» θα υπάρξουν και θα είναι, δυστυχώς, πολλά.

Επιτέλους ας σταματήσει η κυβέρνηση να σκέφτεται το «κόστος», γιατί αυτή τη φορά δεν θα το αποφύγει. Ας δράσει για πρώτη φορά.

Το «παραμύθι» πρέπει επιτέλους να τελειώνει και να αναζητηθούν τώρα-σήμερα τρόποι προστασίας των χιλιάδων συμπολιτών μας που θα χάσουν τα σπίτια τους, ας μην σπαταλάται άλλος χρόνος για «αντίσταση» στους δανειστές.

Από τις αρχές Ιανουαρίου η όποια αντίσταση μας έχει στοιχίσει πολύ ακριβά...