Π. Ρήγας: Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία

Π. Ρήγας: Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία

«Οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι όχι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένο αλλά και οικονομικά λογικό, γιατί το αντίθετο θα οδηγούσε σε μια πλήρη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και σε αχρήστευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες θα είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους απαξιωμένα ακίνητα». Αυτό σημειώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δίνει μια ακόμα σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση».  

Αναφορικά με το κόμμα, υπογραμμίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ούτε ήταν ούτε έγινε μνημονιακό κόμμα. Είναι πάντα μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο». Επιπλέον, επισημαίνει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει η απαγκίστρωση από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια».  

Ως προς το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «το ζητούμενο δεν είναι η διαχείριση της συμφωνίας, αλλά τα σημεία εκείνα που σαφώς θα δηλώνουν ότι η χώρα κυβερνά μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο». Έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για μέτρα που να μην ανακατανέμουν τη φτώχεια αλλά να στοχεύουν στην αναδιανομή των βαρών και των εισοδημάτων προς όφελος των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Επισήμανε ότι όμως είναι απαραίτητο να μπουν προτεραιότητες στη διαδικασία αναζήτησης ισοδυνάμων, να επιλεγούν προσεχτικά τα πιο σημαντικά θέματα και σε αυτά να δοθεί βάρος και προτεραιότητα, διαδικασία, για την οποία τόνισε πως γνωρίζει ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες.  

«Είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, για την οποία ξέρω με σιγουριά πως καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες», είπε.  

Σε ό,τι αφορά το ποια θα είναι στο εξής η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι κόμμα και κυβέρνηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης και πως για να ακούγεται δυνατά και η φωνή της κοινωνίας πρέπει να ακούγεται δυνατά η φωνή του κόμματος. Τονίζει ότι η περίοδος πρέπει να σφραγιστεί από την αμφίδρομη εμπιστοσύνη κόμματος - κυβέρνησης. Σημειώνει ότι «δεν είναι στις προθέσεις του κόμματος να παίξει το ρόλο του κομισάριου που θα επιβάλει τη γραμμή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής» και ότι «δεν επιθυμούμε να ασκούμε προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας στις κυβερνητικές πράξεις», για να υπογραμμίσει από την άλλη πως «σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε απλοί παρατηρητές της κυβερνητικής λειτουργίας».  

Ο κ. Ρήγας τονίζει πως στην πορεία προς το Συνέδριο, το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία και τη δυναμική της, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. «Πολιτικά και οργανωτικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στο μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που προσπαθεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση» προσέθεσε.  

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ