Όπισθεν ολοταχώς της Άγκυρας στις κατηγορίες κατά των Daimler και BASF

Όπισθεν ολοταχώς της Άγκυρας στις κατηγορίες κατά των Daimler και BASF

Η Άγκυρα έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι σε κορυφαίες γερμανικές επιχειρήσεις, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι τις έχει θέσει υπό στενή επιτήρηση για σχέσεις με το δίκτυο των επίδοξων πραξικοπηματιών. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αντίδραση στη νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Βερολίνο, αλλά και την «έντονη ανησυχία» που εξέφρασαν «κύκλοι» της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη στάση της κυβέρνησής της απέναντι στα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Mehmet Simsek, δήλωσε ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ερευνώνται οι γερμανικές εταιρείες Daimler και BASF είναι «εντελώς λανθασμένες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα καλωσορίζει τους γερμανούς επενδυτές. «Τα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία ερευνά την Daimler AG και την BASF SE, είναι εντελώς λανθασμένα. Καλωσορίζουμε τους γερμανούς επενδυτές», δήλωσε για την ακρίβεια ο Simsek.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε σε άρθρο της ότι οι τουρκικές αρχές επέδωσαν πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο έναν κατάλογο με 68 γερμανικές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Daimler και η BASF, τις οποίες κατηγορούν ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Fethulah Gulen, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η BDI εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ανήσυχη. «Αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις στην Τουρκία με ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία. Τα θεμέλια μιας δημοκρατικής, ανοιχτής και ισχυρής κοινωνίας έχουν υπονομευτεί (...) Οι γερμανικές επιχειρήσεις παρατηρούν την κατάσταση από κοντά και πολύ προσεκτικά. Έχουν ανάγκη ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο ολοένα πιο συχνά σήμερα διαταράσσεται», ανέφεραν πηγές της ηγεσίας της.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γερμανικές εταιρίες να επενδύσουν στην Τουρκία με το πολιτικό κλίμα που ισχύει σήμερα στη χώρα, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Brigitte Zypries δήλωσε: «Αν ευυπόληπτες γερμανικές εταιρίες τοποθετούνται ξαφνικά σε ''μαύρες λίστες'' και χαρακτηρίζονται υποστηρικτές της τρομοκρατίας, τότε διαμορφώνεται ένα κλίμα εξαιρετικά δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην Τουρκία». «Η γερμανική κυβέρνηση και εγώ ασφαλώς θα υπερασπιστώ τις γερμανικές εταιρίες από εντελώς αδικαιολόγητες και ακατανόητες κατηγορίες. Αυτό ισχύει επίσης πρωτίστως για τους υπαλλήλους γερμανικών εταιριών», πρόσθεσε.

Όσο για τη γερμανική εμπορική ένωση BGA, ανέφερε πως οι εξαγωγές προς την Τουρκία θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό αν η κυβέρνησή της εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει εναντίον της Τουρκίας. Όσο για τον εκπρόσωπο της γερμανικής ένωσης εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων DIHK, ανέφερε πως είναι δύσκολο να φανταστεί γερμανικές εταιρίες να επενδύουν στην Τουρκία δεδομένης της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από τις επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αβεβαιότητα μεταξύ των γερμανικών εταιριών είναι σημαντικά αισθητή μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε στο Reuters ο Folker Treier, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου της DIHK. «Οι τρέχουσες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά αυτή την αβεβαιότητα», πρόσθεσε και κατέληξε «Σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο να σκεφθώ ότι γερμανικές εταιρίες θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις στην Τουρκία».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BASF_Coatings_M%C3%BCnster.jpg