Όλγα Γεροβασίλη: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα

Όλγα Γεροβασίλη: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ για τα Εξάρχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή και τον ξυλοδαρμό του βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραδεχόταν ότι «υπάρχει πρόβλημα κίνησης μέσα στα Εξάρχεια οποιουδήποτε έχει μια δημόσια θέση και πρέπει να αντιμετωπιστεί». «Ο κ. Τόσκας απλώς είπε ότι υπάρχει πρόβλημα» υποστήριξε.

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα, πρέπει να αντισταθούμε μαζικά σε αυτό, και φυσικά η κυβέρνηση θα παρέμβει» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κατάργηση της προσευχής» διευκρίνισε ακόμη η κ. Γεροβασίλη με αφορμή σχετική ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές με τους ΑΝΕΛ, είναι γνωστές και είναι κάτι σεβαστό, αλλά υπάρχει προγραμματική συμφωνία στα μεγάλα θέματα» επισήμανε με αφορμή τη διαφωνία των συγκυβερνώντων κομμάτων στο σύμφωνο συμβίωσης.

«Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά, αλλά είναι και εθνικά»

«Kαμία χώρα στην Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοια προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα με τέτοια οικονομική κρίση ανταποκρίθηκε αξιοπρεπώς» δήλωσε εξάλλου η κυβερνητική εκπρόσωπος. Το χρονικό όριο που είχε τεθεί, είπε η Όλγα Γεροβασίλη, ήταν η 15η Δεκεμβρίου. Άρα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας.

«Πρέπει και η κάθε χώρα να αναλάβει και το δικό της βάρος. Να ανταποκριθούν όλοι στις ευθύνες τους» διεμήνυσε στους εταίρους η κύρια Γεροβασιλη.

Για τη νέα Ευρωπαϊκή Δύναμη Συνοριοφυλακής είπε ότι χώρα είχε ζητήσει ενίσχυση της Frontex, «αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αντίκεινται στην Εθνική κυριαρχία της χώρας». «Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά, αλλά είναι και εθνικά» σημείωσε. Πάντως, σε ερώτηση αν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να θέσει βέτο στην δυνατότητα ανάπτυξης της ευρωπαϊκής δύναμης χωρίς εξουσιοδότηση από κράτος - μέλος εκτίμησε ότι πιστεύει οτι δεν θα χρειαστεί να θέσουμε βέτο.

  Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει την Αμυγδαλέζα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει. Δεν θα ξαναδούμε αυτές τις σκηνές για τις οποίες έχουμε καταδικαστεί επανειλημμένως για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημείωσε πάντως ότι φυλασσόμενοι χώροι θα υπάρξουν διότι υπάρχει μια γκάμα ανθρώπων, κάποιοι με παραβατικές συμπεριφορές, κάποιοι από πολύ ευπαθείς ομάδες, και άρα αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

«Η νέα συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο μέχρι τον Μάρτιο όταν το ίδιο θα αποφασίσει τη συμμέτοχη του στο πρόγραμμα» εξήγησε εκ νέου.

«Το ΔΝΤ ποτέ δεν το θέλαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και το θεωρούμε και ήττα της Ευρώπης, το ότι μπήκε το ΔΝΤ για να λύσει αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, διότι η Ευρώπη θα έπρεπε από μόνη της να έχει τους μηχανισμούς να το αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αρχή από την οποία δεν παραιτήθηκαμε ποτέ» είπε η κ. Γεροβασίλη.

 Για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ

   Στο ερώτημα αν κυβέρνηση στηρίζει την εκλογή το κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν υποστήριξε κανένα για την εκλογή του στη ΝΔ και όποιον και αν είχε απέναντί της θα του ευχόταν καλή επιτυχία. «Ποτέ δεν είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μεϊμαράκη έλα να συνεργαστούμε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «προς Θεού, δεν θα ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη ΝΔ. Εμείς θέλουμε να υπάρξει σοβαρότητα στη ΝΔ που δεν το βλέπουμε και που η πολυδιάσπαση της και ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της εκλογές, στηριζόμενη, χωρίς πολιτικές θέσεις, στο ποιος θα χτυπήσει περισσότερο τον Τσίπρα, νομίζουμε ότι αυτός ο ιστορικός χώρος έχει πάψει να επιτελεί το ρόλο του και θα δυσκολευτεί να ανακάμψει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ