Όλα τα είχε η ΝΔ, οι παρεξηγήσεις της έλειπαν

Όλα τα είχε η ΝΔ, οι παρεξηγήσεις της έλειπαν

Του Απ. Χονδρόπουλου

Όλα τα είχε η ΝΔ αυτές τις κρίσιμες ώρες της μεγάλης εσωκομματικής αναταραχής μετά το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών μόνο οι… παρεξηγήσεις της έλειπαν. Και όμως χάριν μίας παρεξήγησης, που όμως είναι ενδεικτική του κλίματος και των σχέσεων που επικρατούν στο εσωτερικό της ΝΔ, φαίνεται να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στη δίνη της κρίσης και να βαδίζει σε μονοπάτια που ουδείς γνωρίζει που μπορεί να την οδηγήσουν.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης που, όπως έχει δηλώσει, προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του από την μεταβατική ηγεσία της ΝΔ, έβαλε αιφνιδίως την Δευτέρα στο κάδρο της εσωκομματικής σύγκρουσης και τον Αντώνη Σαμαρά, εξ αφορμής δημοσιεύματος που εμφάνιζε τον πρώην Πρωθυπουργό να ζητά παραίτηση Μεϊμαράκη για να πάει με ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές με άλλον μεταβατικό αρχηγό. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, με τους οποίους είχε μιλήσει χθες το πρωί και το Liberal.gr, διέψευδαν ότι έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον κ. Σαμαρά, ενώ το ζήτημα δεν πήρε καμία ιδιαίτερη διάσταση στα ΜΜΕ.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέλαβε ωστόσο την απουσία επίσημης διάψευσης από την πλευρά του κ. Σαμαρά, παρότι, όπως δήλωσε ο ίδιος το ζήτησε από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ως άρση της εμπιστοσύνης από τον προκάτοχό του ο οποίος ήταν εκείνος που τον πρότεινε για τη θέση του μεταβατικού Προέδρου- και όχι τον «διόρισε», όπως τονίζει, αφού έλαβε ομόφωνη ψήφο από την ΚΟ- και ως εκ τούτου θεωρεί ότι για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας οφείλει να παραιτηθεί. Ακολούθησε το πρωί της Δευτέρας η δήλωση σε βάρος του κ. Σαμαρά που πυροδότησε μία αντιπαράθεση που διήρκησε ολόκληρη την ημέρα, με επίκεντρο την εταιρεία που απέτυχε να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία, και κατέστησε το εσωκομματικό τοπίο ακόμη πιο ασταθές αφού εμφανίζονται πλέον οι πάντες να στρέφονται κατά πάντων.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στον «Ενικό» ο κ. Μεϊμαράκης συνέδεσε την υποβολή ή όχι παραίτησης τις επόμενες ώρες με την αποσαφήνιση από πλευράς του κ. Σαμαρά ότι δεν τον εκφράζουν όσα φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να έχει υποστηρίξει. Σημειώνεται πως και την Δευτέρα το απόγευμα, απαντώντας σε κύκλους Μεϊμαράκη, συνεργάτες του κ. Σαμαρά είχαν τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια δήλωση. «Παραιτούμαι διότι θεωρώ με την ευαισθησία μου ότι αφού αυτός που με πρότεινε και όχι με διόρισε αίρει την εμπιστοσύνη του οφείλω να υποβάλω παραίτηση. Εάν ο κ. Σαμαράς μου ξαναδώσει την εμπιστοσύνη του εγώ δεν παραιτούμαι. Εάν ο κ. Σαμαράς κάνει δήλωση και πει ότι δεν θέλει να παραιτηθώ, δεν θα παραιτηθώ», δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας Ευ. Μεϊμαράκης.

Συμπέρασμα; Ένα ζήτημα που σε κάθε φυσιολογικό κόμμα, με φυσιολογικές σχέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών ακόμη και εάν έχουν πολιτικές διαφωνίες, πολλώ δε μάλλον ανάμεσα στον πρώην και στο νυν Πρόεδρο, θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, έφθασε να λάβει μείζονες εσωκομματικές διαστάσεις, να επιβαρύνει έτι περαιτέρω το κλίμα και να ρίξει και λάδι σε μία εσωκομματική φωτιά που ήδη μαίνεται μετά το φιάσκο της Κυριακής. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι στη ΝΔ, ειδικά αυτές τις ώρες, με πολύ μεγάλη ευκολία μιλά ο ένας για τον άλλον ακόμη και όταν δεν χρειάζεται, αλλά δεν μιλά ο ένας με τον άλλον όταν κάποιες φορές όχι απλώς χρειάζεται, αλλά επιβάλλεται.