Οίνος ευφραίνει τα δημόσια ταμεία, αλλά...

Οίνος ευφραίνει τα δημόσια ταμεία, αλλά...

Της Ξανθής Γούναρη

Στα χνάρια της κυβέρνησης Παπαδήμου που είχε προτείνει την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν τριάμισι χρόνια, φαίνεται να βαδίζει και η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα!

Για να καλυφθεί η εναπομένουσα «τρύπα» των 100 εκατ. από την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση (τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω επιβολής ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ), το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή, περιλαμβάνει την επιβολή του φόρου στο κρασί (40 ευρώ ανά εκατό λίτρα τελικού προϊόντος ή περίπου 30 λεπτά ανά φιάλη, μια επιβάρυνση που για τον καταναλωτή μπορεί να φτάσει έως και 1,2 ευρώ το μπουκάλι).

Και μόνο στο άκουσμα αυτού του «ισοδύναμου», οι οινοποιοί από όλη τη χώρα έχουν ξεσηκωθεί κάνοντας λόγο για καταστροφή του ποιοτικού ελληνικού κρασιού και ταυτόχρονη ενίσχυση της παραοικονομίας. Μάλιστα ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), θα πάει σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, ενώ ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει άμεσα ώστε να μην θεσμοθετηθεί ο τελείως παράλογος φόρος αυτός.

Την ώρα που ο προβληματισμός στον κλάδο του κρασιού είναι έντονος, αφού τα νέα φορολογικά μέτρα σε συνδυασμό με τις περικοπές στα εισοδήματα των καταναλωτών πιέζουν τη ζήτηση, ήδη η εσωτερική αγορά παρουσιάζει 15% μείωση σε σχέση με το 2014, η επιβολή ΕΦΚ στα οινικά προϊόντα, σύμφωνα με τον ΣΕΟ θα θέσει σε κίνδυνο 200.000 αμπελουργούς, 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία, 20.000 εργαζομένους άμεσα στο χώρο της οινοποιίας, αλλά και εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες, ενώ ταυτόχρονα τίθεται ζήτημα επιβίωσης του Ελληνικού αμπελώνα. Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία, αναφέρουν οργισμένοι.

Σύμφωνα με  τον οινοποιό και διευθύνοντα σύμβουλο του Κτήματος Άλφα, Άγγελο Ιατρίδη «Είμαστε η μόνη οινοπαραγωγός χώρα στην Ε.Ε. που βάζει φόρο στο κρασί. Σε μία επιβαρυμένη από τους φόρους ελληνική κοινωνία και μία ελάχιστη αύξηση στην τιμή ενός προϊόντος προκαλεί σίγουρα αρνητικές πιέσεις στην κατανάλωση. Είναι εντελώς παράλογο την στιγμή που αναπτύσσεται μία δυναμική στην ελληνική εμφιαλωμένη οινοπαραγωγή να μπαίνουν χωρίς λόγο εμπόδια και μάλιστα όταν πολλαπλάσιοι όγκοι χύμα κρασιού που διακινούνται παράνομα  εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν. Την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παρανομία θα την πληρώσει τελικά ο Έλληνας καταναλωτής και ο Έλληνας αμπελουργός. Ευελπιστώ ότι απλά θα παραμείνει μία ατυχής δήλωση του κυρίου υπουργού…».

Εξοργισμένος είναι και ο οινοποιός Άγγελος Ρούβαλης, πρώην πρόεδρος του ΣΕΟ, τονίζοντας πως ειδικοί φόροι κατανάλωσης αφορούν σε προϊόντα, πολυτελείας ή βλαβερά, με το κρασί να μην είναι σε καμιά από τις δυο αυτές κατηγορίες.

«Μετά τα capital controls που κόντεψαν να γονατίσουν τον κλάδο μας εάν επιβληθεί και αυτό θα είναι τεράστιο λάθος για το ποιοτικό εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί. Το μόνο που θα πετύχουν είναι να ενισχυθεί κι άλλο η παραοικονομία», επισημαίνει η Σοφία Πέρπερα της εταιρείας All About Greek Wine.

Να σημειωθεί ότι εφέτος παρήχθησαν 300.000.000 λίτρα κρασί (150.000.000 φιάλες), με το χύμα κρασί καταλαμβάνει πλέον το 65% της αγοράς, με συνεχώς ανοδικές τάσεις, ενώ το εμφιαλωμένο περιορίζεται στο 35% από 45% που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Την ίδια στιγμή οι οινοποιοί επισημαίνουν πως η πρόθεση για επιβολή ΕΦΚ στο κρασί αποδεικνύει ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν αγγίζει το ζήτημα της χύμα διάθεσης αλκοόλης και αποσταγμάτων από την οποία προκύπτει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλαπλάσια των ισοδύναμων μέτρων που αναζητούνται, ενώ τονίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αποδυναμώσει πλήρως την όποια ανταγωνιστικότητα έχουν αποκτήσει οι ελληνικοί οίνοι σε ότι αφορά τις εξαγωγές.