Οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη καθορίζουν τη μοίρα της ΕΕ

Οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη καθορίζουν τη μοίρα της ΕΕ

Τo Brexit. Η μεγαλύτερη εισροή προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Άνοδος του λαϊκισμού. Κατάρρευση των τραπεζών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμφανίζουν σημάδια υποχώρησης. Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε ταραχώδεις εκλογές, η Τουρκία βρίσκεται σε αναβρασμό κα ο Vladimir Putin παρακολουθεί αμέτοχος.

Η απάντηση της Ευρώπης στις πολλαπλές προκλήσεις θα διαμορφωθεί από τις εκλογικές αναμετρήσεις στο επόμενο διάστημα. Οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% της οικονομίας της ΕΕ προσέρχονται στις κάλπες το 2017, ενώ άγνωστο είναι εάν η Angela Merkel θα ανανεώσει τη θητεία της.

Η λίστα των εκλογών, οι οποίες θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης.

Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές

4 και 18 Σεπτεμβρίου

Οι εκλογικές μάχες θα ξεκαθαρίσουν το εάν το AfD και όσοι τάσσονται κατά της πολιτικής για το μεταναστευτικό θα αξιοποιήσουν τις πρόσφατες επιθέσεις.

Το AfD πιθανότατα θα κερδίσει τους ψηφοφόρους στο Βερολίνο, που θεωρείται ότι «ανήκει» στους Σοσιαλδημοκράτες. Επίσης, φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα στο «προπύργιο» της Merkel, την περιφέρεια Μεκλεμβούργο – Πομερανία και τη Σαξωνία – Άνχαλτ.

Κροατικές κοινοβουλευτικές εκλογές

11 Σεπτεμβρίου

Οι Κροάτες θα προσφύγουν στις κάλπες για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο, ύστερα από την κατάρρευση τον Ιούνιο της κυβερνητικής συμμαχίας της χώρας.

Με τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, στόχος της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η μείωση του ελλείμματος για δεύτερη χρονιά και η ανάκαμψη από την ύφεση.

Ισπανικές περιφερειακές εκλογές – Χώρα των Βάσκων

25 Σεπτεμβρίου

Με το πέρας των εκλογών οι βάσκοι εθνικιστές αναμένεται να γνωστοποιήσουν στη Μαδρίτη τα αιτήματά τους για περισσότερα χρήματα, ενδυνάμωσή τους σε τοπικό επίπεδο, καθώς και ένα συνταγματικό μοντέλο για την αυτονομία τους, ακολουθώντας τον παράδειγμα της Καταλονίας.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, οι βάσκοι εθνικιστές θα διατηρήσουν τη δυναμική τους και την πρώτη θέση, ενώ το κόμμα των Podemos αναμένεται στην Τρίτη θέση, λαμβάνοντας ψήφους της αυτονομιστικής Αριστεράς και των Σοσιαλιστών.

Δημοψήφισμα στην Ιταλία

Πιθανότατα τον Οκτώβριο

Οι Ιταλοί θα κληθούν να αποφασίσουν σχετικά με το σχέδιο του κόμματος Renzi να αλλάξει το τοπίο στο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας: Μείωση κατά 2/3 των γερουσιαστών και «απογύμνωση» από τις αρμοδιότητες της κάτω ιταλικής Βουλής, με στόχο μια σταθερή διακυβέρνηση.

Δημοσκόπηση της Euromedia τον Ιούλιο αναφέρει ότι το 35% των Ιταλών αντιτίθεται στο σχέδιο Renzi, το 29% είναι υπέρ, ενώ το 18% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει.

Σε περίπτωση ήττας ο Mateo Renzi έχει δεσμευτεί να εγκαταλείψει το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας τους, κάτι που θα ωφελούσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Στον ατζέντα των Πέντε Αστέρων είναι ένα δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ.

Αυστριακές προεδρικές εκλογές

2 Οκτώβρη

Δεύτερη ευκαιρία για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας να διεκδικήσει την προεδρία, ύστερα από τη δικαστική ακύρωση των εκλογών της 22ης Μάϊου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται το Κόμμα της Ελευθερίας, ωστόσο η κατάσταση είναι ρευστή.

Ουγγρικό δημοψήφισμα

2 Οκτώβρη

Ο πρωθυπουργός Viktor Orban ζητά από τους Ούγγρους να καθορίσουν τη στάση της χώρας τους στο μεταναστευτικό, απαντώντας στο εάν η ΕΕ μπορεί να ζητά την υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων στη χώρα. 

Ο ίδιος αντιτίθεται σε αυτή και εάν η προσέλευση στις κάλπες είναι μικρότερη του 50%, τότε η ψηφοφορία θα είναι άκυρη και ο ίδιος πολιτικά αποδυναμωμένος.

Ολλανδικές βουλευτικές εκλογές 15 Μαρτίου

15 Μαρτίου

Η ψηφοφορία θα δείξει εάν ο ακροδεξιός Geert Wilders θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τη στιγμή που τα περισσότερα πολιτικά κόμματα αρνούνται να κυβερνήσουν μαζί του. Ο ίδιος έχει απευθύνει κάλεσμα για δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, το κλείσιμο των συνόρων και των «μη-εξισλαμισμό» της Δύσης.

Γαλλικές προεδρικές εκλογές

Τον Απρίλιο ο πρώτος γύρος, αρχές Μαΐου ο δεύτερος

Για τον πιο αντιδημοφιλή πρόεδρο στην ιστορία της Γαλλίας, Francois Hollande, η πρόκληση θα είναι να καταφέρει να περάσει στο δεύτερο, εάν επιλέξει να συμμετέχει. Ο Nicolas Sarkozy αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του επίσης.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Marine le Pen, αν και αναμένεται να χάσει στον δεύτερο γύρο.

Γερμανικές περιφερειακές εκλογές - Σλέσβιχ-Χολστάιν και Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία

7 και 14 Μαΐου

Σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες ηττηθούν από τους Χριστιανοδημοκράτες στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, τότε το CDU ίσως λάβει μεγαλύτερη ώθηση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Γερμανικές βουλευτικές εκλογές

Σεπτέμβριος

Εάν η Merkel θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία, τότε οι εκλογές θα ερμηνευτούν ως ένα «δημοψήφισμα» για την ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα δέχεται επικρίσεις για τη μεταναστευτική της πολιτική.

Από την άλλη, όποια άλλη κυβέρνηση εκλεγεί φέρει νέα δεδομένα στις πολιτικές δομές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.