Οι ΗΠΑ πρσφέρουν στην Άγκυρα τεχνολογία που θα της επιτρέψει να κλείσει τα τουρκο-συριακά σύνορα για το ISIS

Οι ΗΠΑ πρσφέρουν στην Άγκυρα τεχνολογία που θα της επιτρέψει να κλείσει τα τουρκο-συριακά σύνορα για το ISIS

Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσαν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι, και για πρώτη φορά θα προσφέρουν στην Άγκυρα τεχνολογίες για να την βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων.

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα συζητούν επί μήνες πώς θα κλείσουν το τελευταίο αφύλακτο τμήμα των συνόρων, μια λωρίδα μήκους 98 χιλιομέτρων από την οποία διέρχονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, προϊόντα της μαύρης αγοράς και πολεμικό υλικό.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τη συριακή πλευρά των συνόρων και η προσπάθεια για τη φύλαξη τους έχει καταστεί ακόμη περισσότερο επείγουσα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις το Νοέμβριο στο Παρίσι. Μερικοί από τους δράστες των επιθέσεων αυτών χρησιμοποίησαν ή είχαν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσουν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πρόκειται να φθάσει σήμερα στην Τουρκία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu για να συζητήσουν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίσκεψη του κ. Biden στην Κωνσταντινούπολη εντάσσεται σε μια σειρά επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Το Φεβρουάριο, ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Jeh Johnson θα ηγηθεί μιας διυπηρεσιακής αντιπροσωπείας και θα προσφέρει στην τουρκική κυβέρνηση έναν κατάλογο συγκεκριμένων τεχνολογιών για τον έλεγχο των συνόρων, δήλωσαν στο Ρόιτερς αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αερόστατα επιτήρησης και τεχνολογία κατά της διάνοιξης σηράγγων βρίσκονται στον αμερικανικό κατάλογο του εξοπλισμού που είναι πιθανόν να προσφερθεί και οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να μοιραστούν με την Τουρκία μεθόδους για την ανίχνευση υλικού που χρησιμοποιείται σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

"Μας αρέσει η δράση που αναλαμβάνουν και θέλουμε να εργαστούμε μαζί τους για να σφίξουμε λίγο περισσότερο τη βίδα", δήλωσε για την Τουρκία ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος και οι άλλοι που μίλησαν ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Τα μέτρα της Τουρκίας για τον έλεγχο των συνόρων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη άλλων 25.000 στρατιωτών του τακτικού στρατού και την εγκατάσταση φραγμάτων από μπετόν και φρακτών.

Εντούτοις ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ashton Carter δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Κογκρέσο πως "η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά της" και το ίδιο τόνισε και σήμερα από το Παρίσι όπου βρίσκεται.

"Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα και ο σχεδιασμός της εκστρατείας που συζητούσα με τους άλλους υπουργούς (Άμυνας του διεθνούς συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που συνεδρίασαν χθες στο Παρίσι) θα βελτιωνόταν σημαντικά αν η Τουρκία έκανε μια πιο σοβαρή προσπάθεια", δήλωσε ο Ash Carter σε ομιλία του στην Ecole militaire στη γαλλική πρωτεύουσα.

"Ένας καλύτερος έλεγχος των συνόρων της (με τη Συρία) θα ήταν κάτι αληθινά σημαντικό", πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα σύνορα αυτά είναι "μακρά και δύσκολα".

"Τα τουρκικά σύνορα είναι ένα μέρος όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπορούν να πηγαινοέρχονται και μέσω των οποίων μπορεί να εξασφαλίζεται η επιμελητεία του Ισλαμικού Κράτους. Όπως ζητώ απ'' όλους στους κόλπους του συνασπισμού μας να κάνουν περισσότερα, όπως ο αμερικανικός στρατός κάνει περισσότερα, θα ήθελα να δω και την Τουρκία να κάνει περισσότερα επίσης", διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ