Οι ΗΠΑ επικήρυξαν για 12 εκατ. δολάρια δύο στελέχη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν για 12 εκατ. δολάρια δύο στελέχη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσφέρει αμοιβή ύψους ως και επτά εκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για αξιοποιήσιμες πληροφορίες προκειμένου να εντοπιστούν δύο ηγετικά στελέχη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» εδώ και μια εικοσαετία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει πληροφορίες που θα επιτρέψουν να επιτευχθεί «ο εντοπισμός, η σύλληψη ή η καταδίκη σε οποιαδήποτε χώρα» του Talal Hamiyah και του Fuad Shukr, γνωστοποίησαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Προσφέρεται αμοιβή ύψους έως και επτά εκατομμυρίων για τον πρώτο κι έως και πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τον δεύτερο.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εντάσσεται στις κινήσεις της Ουάσινγκτον για να μειωθεί η επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή, καθώς ο Donald Trump έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πρόγραμμά της με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και άλλες κινήσεις της.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρμεντ ο Hamiyah «ηγείται του διεθνούς τρομοκρατικού βραχίονα της Χεζμπολάχ» και «συνδέεται με πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις» ή «απαγωγές Αμερικανών». Ο Shukr χαρακτηρίζεται «επικεφαλής των δυνάμεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο», και φέρεται να έχει διαδραματίσει «ρόλο κλειδί στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία» αλλά και πολύ παλαιότερα στην επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 200 αμερικανούς πεζοναύτες στη Βηρυτό το 1983.

Είκοσι χρόνια αφότου μπήκε στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον, «η Χεζμπολάχ παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου», έκρινε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οι αμοιβές που ανακοινώθηκαν αποτελούν «ένα νέο βήμα για να αυξηθεί η πίεση στους ίδιους και στην οργάνωσή τους», τόνισε σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εντάξουν επίσης στους καταλόγους των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζουν και να μην κάνουν την εσφαλμένη κατ'' αυτόν «διάκριση» ανάμεσα στον πολιτικό και τον στρατιωτικό της βραχίονα. «Η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση από το Α ως το Ω», επέμεινε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εντάξει μέχρι σήμερα τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ συμμετέχει στη λιβανέζικη κυβέρνηση.

Καθώς ο Trump ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόφασή του όσον αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέσα στην εβδομάδα, ο αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως η Χεζμπολάχ μπορεί να μετατραπεί σε μια «παγκόσμια απειλή» χάρη στην «υποστήριξη» της Τεχεράνης.

Ο Trump έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι παραβιάζει «το πνεύμα» της συμφωνίας του 2015 καθώς διαδραματίζει «αποσταθεροποιητικό» ρόλο στη Μέση Ανατολή και «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Ισραήλ: Ένα μέτωπο Συρία και Λίβανος

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Lieberman υποστήριξε την Τρίτη ότι το ένοπλο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αποκτήσει τον έλεγχο του στρατού της χώρας, τον οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ διεμήνυσε πως αμφότερες οι δυνάμεις αυτές, καθώς και όλες οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας, θα βρεθούν στο ισραηλινό στόχαστρο σε έναν μελλοντικό πόλεμο.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πολέμους με τη Χεζμπολάχ. Περιγράφοντας κατά τη διάρκεια ομιλίας του τις απειλές στον Λίβανο, ο Lieberman υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε πλέον μόνο για τη Χεζμπολάχ».

«Μιλάμε για τη Χεζμπολάχ και τον στρατό του Λιβάνου, προς λύπη μου, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο στρατός του Λιβάνου έχει μετατραπεί σε τμήμα της επιχειρησιακής δομής της Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Λιβάνου έχει απολέσει την ανεξαρτησία του κι έχει γίνει αξεχώριστο τμήμα του μηχανισμού της Χεζμπολάχ», επέμεινε ο δεξιός ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από πλευράς του Λιβάνου -μιας χώρας η οποία τυπικά παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ, όπως εξάλλου και η Συρία- ή από μέρους των πρεσβειών των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στο Τελ Αβίβ.

Ο στρατός του Λιβάνου έχει κάνει σαφές ότι δρα ανεξάρτητα από τη Χεζμπολάχ, για παράδειγμα στις πρόσφατες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, όταν σύμφωνα με το επιτελείο δεν υπήρξε κανένας συντονισμός με τους μαχητές της Χεζμπολάχ οι οποίοι εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον του ΙΚ στη συριακή πλευρά.

Όταν είχε συναντηθεί με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Saad al-Hariri τον Ιούλιο, ο Donald Trump εξήρε τις προσπάθειες της Βηρυτού για να εμποδιστεί η εξάπλωση της επιρροής του ΙΚ και είχε δεσμευτεί πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια. «Η αρωγή της Αμερικής μπορεί να συμβάλλει να εξασφαλιστεί ότι ο λιβανέζικος στρατός είναι ο μόνος προστάτης που χρειάζεται ο Λίβανος», είχε πει ο Trump.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουάσινγκτον έχει χορηγήσει στον Λίβανο στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων και πλέον από το 2006. Μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων έχουν προσφέρει εξάλλου «εκπαίδευση και υποστήριξη» στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου μετά το 2011.

Μολονότι δημόσια εξαίρει τις ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ, το Ιράν και τους συμμάχους τους πολύ σοβαρότερη απειλή και ανησυχεί για την απόκτηση ερεισμάτων των δυνάμεων αυτών στη Συρία, όπου βοηθούν τις δυνάμεις του προέδρου Bashar al-Assad στην αντιμετώπιση των ανταρτών που πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος του πριν από έξι χρόνια.

Ο Lieberman διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θέλει να αποφύγει το ξέσπασμα ενός νέου πολέμου στα βόρεια σύνορά του, αλλά ξεκαθάρισε πως εάν συμβεί αυτό, το θέατρο επιχειρήσεων θα συμπεριλάβει τη Συρία.

«Στον επόμενο πόλεμο στον βορρά, ο Λίβανος δεν θα είναι το μόνο μέτωπο. Αν συμβεί οτιδήποτε, θα πρόκειται για ένα θέατρο (επιχειρήσεων), τη Συρία και τον Λίβανο μαζί, τη Χεζμπολάχ, το καθεστώς Assad και όλους όσοι βοηθούν το καθεστώς Άσαντ μαζί», είπε.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011 -στον οποίο η Χεζμπολάχ συμμετέχει πολεμώντας στο πλευρό του al-Assad- το Ισραήλ έχει εξαπολύσει περίπου 100 αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, κυρίως εναντίον οχηματοπομπών με όπλα που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, είχε αποκαλύψει τον Αύγουστο ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου αεροπορίας.

Ο υπουργός Άμυνας έχει αναφερθεί στο σενάριο ταυτόχρονων εμπλοκών σε βορρά και νότο—εναντίον της Χαμάς, του ισλαμικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν.

«Η μάχη θα δοθεί σε μέτωπα στον βορρά και στον νότο. Δεν θα πρόκειται για πόλεμο μόνο σε ένα μέτωπο, αυτή είναι η βασική μας υπόθεση και για αυτή προετοιμάζεται ο στρατός μας», έχει δηλώσει ο Λίμπερμαν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι εάν ξεσπάσει νέος πόλεμος στο βόρειο μέτωπο, θα στοχοθετήσει όχι μόνο τη Χεζμπολάχ και τον λιβανέζικο στρατό αλλά και πολιτικές υποδομές, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons