Ο T. Erdogan δεσμεύεται να "καθαρίσει" τη χώρα από τους μαχητές του PKK

Ο T. Erdogan δεσμεύεται να "καθαρίσει" τη χώρα από τους μαχητές του PKK

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan δεσμεύεται σήμερα για άλλη μια φορά να "καθαρίσει" τη χώρα του από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καυχώμενος για την εξάλειψη περισσότερων από 3.000 το 2015.

"Η Τουρκική Δημοκρατία έχει την ευκαιρία και την αποφασιστικότητα να νικήσει την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση (το PKK). Οι δυνάμεις μας ασφαλείας καθαρίζουν τα βουνά και τις πόλεις από τους τρομοκράτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν", υπογράμμισε ο κ. Erdogan στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδίδεται παραδοσιακά στις 31 Δεκεμβρίου.

Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατάπαυσης του πυρός, ξανάρχισαν το καλοκαίρι οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ της Άγκυρας και του PKK, προκαλώντας την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει το 2012 για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

"Περίπου 3.100 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2015 στο δικό μας έδαφος και στο εξωτερικό", πρόσθεσε ο κ. Erdogan, αναφερόμενος στα αντίποινα του στρατού κατά του PKK στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για τον θάνατο περισσότερων από 200 αστυνομικών ή στρατιωτών στις μάχες αυτές, όπως και πολιτών.

Εκτός από τις "κλασικές" επιθέσεις που πραγματοποιεί το PKK κατά των δυνάμεων ασφαλείας, πολύ βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα στον στρατό και την αστυνομία και νεαρούς υποστηρικτές των ανταρτών σε πόλεις στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου 10.000 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και ελικόπτερα, έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση κατά του PKK στη Σιλώπη και την Τσίζρε, όπως και στην ιστορική συνοικία Σουρ στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Από τις μάχες αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί πολίτες και η περιοχή έχει βυθιστεί σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταγγέλλει τις ακρότητες των επιχειρήσεων αυτών, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει το θάνατο 56 πολιτών από τις αρχές του μήνα.

"Αυτές οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας οι οποίες αποσκοπούν στην εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, έχουν σπείρει τον πανικό στον κόσμο και προκαλέσει το θάνατο αμάχων, την απώλεια ιστορικών πολιτιστικών χώρων και την καταστροφή πόλεων", κατήγγειλε ο βουλευτής του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ