Ο Putin έδωσε εντολή αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία

Ο Putin έδωσε εντολή αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε σήμερα εντολή στις ρωσικές δυνάμεις της Συρίας να αρχίσουν να αποσύρονται και είχε συνομιλίες με τον σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη συριακή επαρχία της Λαττάκειας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα ο Putin είχε δηλώσει πως η Ρωσία θα διατηρήσει «σε μόνιμη βάση» την αεροπορική βάση της στο Χμέιμιμ της συριακής επαρχίας Λαττάκεια, καθώς και τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς, παρά την απόφαση που ανακοίνωσε για την έναρξη της αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Putin είπε επίσης στον σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad πως θέλει να εργασθεί με το Ιράν και την Τουρκία για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Άσαντ πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αρχίσει η δουλειά του Συριακού Συνεδρίου για τον Εθνικό Διάλογο και ότι θα συζητήσει το θέμα στις συναντήσεις που πρόκειται να έχει με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Στην Αίγυπτο, ο Putin θα συναντήσει τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για να συζητήσει μαζί του μέσα για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του εμπορίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο 2015. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια συμφωνία για να προμηθευθεί η Αίγυπτος έναν πυρηνικό σταθμό από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να υπογράψουν ένα έγγραφο που οριστικοποιεί τη συμφωνία.

Τον ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκαν στη βάση ο σύρος πρόεδρος Bashar al-Assad, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoygu και ο αρχηγός των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία Sergey Surovikin, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τους διεθνείς τρομοκράτες. Κατά συνέπεια έλαβα την απόφαση να επιστρέψει στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος που βρίσκεται στη Συρία», δήλωσε ο Putin, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται το Κάιρο και στη συνέχεια την Κωνσταντινούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η επίσκεψη του Πούτιν αντανακλά τους αυξανόμενους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και την Αίγυπτο, που λαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσά αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μετά το Ισραήλ, και αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή λόγω του ελέγχου της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο Putin, που αναμένεται μετά το Κάιρο να μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη σε μια ρωσική βάση στη Συρία προτού φθάσει στην Αίγυπτο και διέταξε την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία έπειτα από διετή στρατιωτική εκστρατεία.

Ο Πούτιν και ο Σίσι αναμένεται να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, περιλαμβανομένης της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στην Νταμπάα της Αιγύπτου, και να συζητήσουν την επανάληψη των ρωσικών πτήσεων στην Αίγυπτο το ταχύτερο δυνατό, δήλωσε εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με έγγραφο του Κρεμλίνου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς οι πρόεδροι των δύο χωρών θα υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού και την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου.

Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου πως ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του Recep Tayyip Erdogan θα συζητήσουν την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης καθώς και τις ετοιμασίες για το Συριακό Συνέδριο Εθνικού Διαλόγου -- κατά το οποίο η Μόσχα ελπίζει ότι θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η Μόσχα σταμάτησε τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στην Αίγυπτο το 2015, όταν μαχητές βομβάρδισαν αεροσκάφος της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας Metrojet που αναχωρούσε από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, σκοτώνοντας τους 224 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC