Ο κορονοϊός μας θυμίζει πόσο λάθος ήταν η εκλογή Τραμπ
Γράμμα από την Νέα Υόρκη

Ο κορονοϊός μας θυμίζει πόσο λάθος ήταν η εκλογή Τραμπ

Ο Ελληνοαμερικανός Jerry Troianos, στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας στη Νέα Υόρκη και πατέρας δύο παιδιών, στέλνει επιστολή στην πατρίδα, παραμονή της 25ης Μαρτίου, με αποδέκτες τους ψηφοφόρους της Αμερικής του Νοεμβρίου του 2020, όταν θα κριθεί η προεδρία Τραμπ, περιγράφοντας με οργή την κατάσταση που βιώνει η πόλη του, ξεγυμνώνοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο και κατηγορώντας τον για έλλειψη ηγεσίας, ικανοτήτων, ευφυίας και ενσυναίσθησης.

Μιλά για την πρωτοφανή αβεβαιότητα που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί που, όπως διαμηνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας και μας μεταφέρει σκηνές αποκάλυψης που έχουμε δει μόνο σε ταινίες. Τον δραματικό τόνο της επιστολής του δίνει η κυνική απάντηση του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, στον Πρόεδρο Τραμπ, που τοποθετείται στην αρχή.

«Μου στέλνετε 400 αναπνευστήρες και περιμένετε φιλικό χτύπημα στην πλάτη; Χρειάζομαι 30.000 αναπνευστήρες. Όταν έρθει η ώρα, θέλω η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έρθει εδώ και να διαλέξει ανάμεσα στους υπόλοιπους 29.600 ποιος θα πεθάνει». Άντριου Κουόμο, Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, 24 Μαρτίου 2020.

Δεν θα έπρεπε να είχε γίνει έτσι. Είχαμε πλήθος προειδοποιήσεις από την Κίνα και την Ασία για το τι έρχεται. Οι μυστικές υπηρεσίες μας, προειδοποιούσαν τον Λευκό Οίκο για την πιθανότητα παγκόσμιας πανδημίας και αυτές οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν από μία διακυβέρνηση που η αγωνία της ήταν «να κρατά χαμηλά τα νούμερα» και στην ουσία αγνόησε το πρόβλημα από φόβο ότι θα τρομάξει τις αγορές.

Σήμερα η ενδοχώρα είναι άδεια. Το κέντρο θυμίζει ταινίες «μετά αποκάλυψης» που έχουμε δει κατά καιρούς πιστεύοντας ότι αυτά δεν θα γίνουν ποτέ. Για να είμαι ξεκάθαρος, ξέρουμε ότι ο ιός είναι πρόβλημα για το 1-2% του πληθυσμού, από όσα μαθαίνουμε από την Κορέα και την Κίνα. Μπορούμε μόνο να ευχόμαστε να μιμηθούμε αυτά τα μεγέθη και όχι αυτά της Ιταλίας και όπως φαίνεται και της  Γαλλίας και Ισπανίας. Αλλά είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για όσους συνανθρώπους μας είναι ευπαθείς στον COVID19. Το να προτείνει κανείς οτιδήποτε προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι κάτι παραπάνω από βάρβαρο.

Ως Νεοϋρκέζο, αυτό που υποθέτω με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι παρά τον πλούτο και τη δύναμη μπροστά σε μία πραγματική συμφορά που μας χτυπά την πόρτα, είμαστε τελικά αβοήθητοι. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Έχοντας έναν ανίκανο άνθρωπο στον Λευκό Οίκο που πραγματικά δεν δίνει δεκάρα για τίποτα παρά μόνο για να επανεκλεγεί.

Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εκεί έξω που στη ζωή τους έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Τα σχολεία μας έκλεισαν για το υπόλοιπο της χρονιάς κατά πάσα πιθανότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει πώς θα είναι τα πράγματα σε 3 ή 4 μήνες από τώρα. Ζώντας σε μια πόλη σαν τη Νέα Υόρκη είσαι συνηθισμένος σε μεγάλο βαθμό σε αυτό. Έγκλημα, τρομοκρατία, όγκος κόσμου. Αυτό όμως τώρα είναι τρανταχτά διαφορετικό. Οι άδειοι δρόμοι μοιάζουν στοιχειωμένοι. Σαν να έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή. Κάτι θεμελιωδώς διαφορετικό έχει συμβεί και δεν διαφαίνεται επιστροφή στην κανονικότητα. Ακούγεται αυτό εντελώς απαισιόδοξο; Πιθανόν. Όμως αλήθεια αυτό που ζούμε τώρα μοιάζει διαφορετικό.

Κάθομαι στο σπίτι μου γράφοντας αυτά τα λόγια αντί να είμαι στο γραφείο μου και να δουλεύω. Η σύζυγός μου επιτηρεί δύο παιδιά που προσπαθούν να «πλοηγηθούν» σε διαδικτυακές αίθουσες διδασκαλίας. Πρόκειται για άθλο αν σκεφτείς τις ηλικίες τους, τεσσάρων και επτά ετών. Επειδή δεν το περιμέναμε οι ζωές μας έχουν αλλάξει συθέμελα. Θα είναι εβδομάδες, μήνες χρόνος; Αυτή τη στιγμή κανείς ειλικρινά δεν γνωρίζει.

Όμως ένα πράγμα μοιάζει αληθινό σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα που ζούμε. Ότι η ηγεσία μετράει. Η ικανότητα μετράει. Η ευφυία και η ενσυναίσθηση μετράνε. Αυτά είναι που χρειάζονται για να ηγηθείς ενός έθνους. Αυτά είναι που στερούμαστε σήμερα. Έυχομαι το σημερινό μάθημα να ηχήσει δυνατά όταν έρθει ο Νοέμβριος του 2020.

Να προσέχετε».

Jerry Troianos, NYC.

Γενικός Διευθυντής Κτιρίων και Περιουσιών