Ο J. Stoltenberg επισήμανε την αλληλεγγύη των μελών του NATO, παρά τις δηλώσεις Trump

Ο J. Stoltenberg επισήμανε την αλληλεγγύη των μελών του NATO, παρά τις δηλώσεις Trump

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Jens Stoltenberg δήλωσε σήμερα πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, αλλά όπως τόνισε η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων αποτελεί βασική αξία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Αυτό είναι καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και καλό για την ασφάλεια των ΗΠΑ», τόνισε ο Jens Stoltenberg με ανακοίνωση του. «Οι ΗΠΑ στέκονταν πάντα δίπλα στους ευρωπαίους συμμάχους τους», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του J. Stoltenberg καταγράφθηκαν μετά τα νέα ερωτήματα που ήγειρε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump για την υποχρέωση συλλογικής άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που δέχονται επίθεση (Άρθρο 5).

Σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια της Ρωσίας ενάντια στις χώρες της Βαλτικής, ο D. Trump δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα New York Times ότι αν η Μόσχα επιτεθεί στις χώρες αυτές, θα αποφασίσει αν θα η Ουάσινγκτον θα σπεύσει προς υπεράσπιση τους αφού εξετάσει το κατά πόσον αυτές οι χώρες «έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τις ΗΠΑ».

«Αν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς εμάς, η απάντηση είναι: ναι», πρόσθεσε ο D. Trump.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ