Ο Ερντογάν θέλει συνάντηση με τον Άσαντ

Ο Ερντογάν θέλει συνάντηση με τον Άσαντ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αν εκείνος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hurriyet σήμερα Παρασκευή. Ωστόσο, ο Άσαντ δεν συμμετείχε στη σύνοδο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλειται το Reuters, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας πραγματοποίησε πολλαπλές συναντήσεις με τον Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, ένδειξη των ρωσικών προσπαθειών να ενθαρρύνουν την «αναθέρμανση» των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Hurriyet, αναφέρει ότι ο Ερντογάν, εξέφρασε την επιθυμία για συνάντηση με τον Άσαντ στη διάρκεια σύσκεψης του κυβερνώντος κόμματός του AK, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα.

«Μακάρι ο Άσαντ να είχε έρθει στο Ουζμπεκιστάν, θα του είχα μιλήσει. Αλλά δεν μπορεί να έρθει εκεί», φέρεται να είπε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση του κόμματος.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση στις σχέσεις Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία. Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των Σύριων ανταρτών στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε τους αντάρτες σε όλη την υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.