Ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

Ο δράστης της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στην περιφέρεια του Παρισιού, είχε ορκιστεί πίστη πριν από τρεις εβδομάδες στον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είχε στην κατοχή του έναν "κατάλογο στόχων", ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους αστυνομικούς, "ο δολοφόνος δήλωσε ότι είναι ένας θρησκευόμενος μουσουλμάνος, ότι τηρεί το Ραμαζάνι και διευκρίνισε ότι πριν από τρεις εβδομάδες είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη των πιστών του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι", εξήγησε ο Μολέν στους δημοσιογράφους.

Ο δράστης, ο Λαροσί Αμπάλα, γνώριζε ότι το θύμα του ήταν αστυνομικός και εξήγησε πως ανταποκρίθηκε σε μια έκκληση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους "ο οποίος ζητούσε να ''σκοτωθούν άπιστοι, στα σπίτια τους με την οικογένειά τους''", πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως στον κατάλογο των στόχων του δράστη, που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, περιλαμβάνονταν τα ονόματα ράπερ, δημοσιογράφων, αστυνομικών και άλλων δημόσιων προσώπων. Δεν έκανε γνωστά τα ονόματά τους. Πρόσθεσε πως κατασχέθηκαν επίσης "τρία τηλέφωνα, τρία μαχαίρια και ιδιαίτερα ένα ματωμένο μαχαίρι που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι".

Ο Λαροσί Αμπάλα έστειλε στις 20:52 (τοπική ώρα, 21:52 ώρα Ελλάδας) ένα 12λεπτό βίντεο ανάληψης ευθύνης σε περίπου εκατό επαφές του, καθώς επίσης και δύο μηνύματα ανάληψης ευθύνης στο Twitter, σ'' έναν λογαριασμό που είχε ανοίξει τον Ιούνιο.

Το παιδί των δύο θυμάτων βρέθηκε από τους αστυνομικούς μετά τη διπλή δολοφονία "σε κατάσταση σοκ" και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Μολέν.

Οι υποκλοπές επικοινωνιών του δράστη δεν είχαν επιτρέψει να εντοπισθεί ότι θα πραγματοποιούσε μια βίαιη ενέργεια, παραδέχθηκε εξάλλου.

"Υποκλοπές τηλεφωνημάτων και εντοπισμοί γεωγραφικής θέσης" που είχαν τεθεί σε εφαρμογή "σε πολλές τηλεφωνικές γραμμές δεν είχαν επιτρέψει μέχρι σήμερα να εντοπισθεί το παραμικρό στοιχείο" σχετικά με "την προετοιμασία και το πέρασμα σε μια βίαιη πράξη". Ο 25χρονος δολοφόνος "ήταν στόχος ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από έναν δικαστικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας" το 2016 σ'' ένα συριακό τζιχαντιστικό δίκτυο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, 6 μήνες της οποίας με αναστολή, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την ετυμηγορία λόγω του χρόνου που είχε περάσει προφυλακισμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ