Ο Αntonio Guterres συνεχίζει να προηγείται για τον θώκο του Γ. Γ. του ΟΗΕ

Ο Αntonio Guterres συνεχίζει να προηγείται για τον θώκο του Γ. Γ. του ΟΗΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αntonio Guterres, συνεχίζει να προηγείται στην κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά την τρίτη μυστική ψηφοφορία – η οποία διεξήχθη χθες Δευτέρα – όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Στον τρίτο γύρο της διαδικασίας, ο Guterres κατέλαβε την πρώτη θέση, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σλοβακίας Miroslav Lajcak τη δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφησαν η επικεφαλής της UNESCO Irina Bokova και ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας Vuk Jeremic.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξαγάγει ψηφοφορίες για καθεμιά από τις εναπομείνασες 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές ψήφου να είναι «ενθαρρύνουμε», «αποθαρρύνουμε», ή «δεν έχουμε άποψη». Ο Guterres έλαβε χθες 11 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές κι ένα κράτος μέλος δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η διαδικασία στο ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεχιστεί ώσπου να επιτευχθεί συναίνεση για το πρόσωπο το οποίο θα αντικαταστήσει τον Νοτιοκορεάτη Ban Ki-moon, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού στα τέλη του 2016, όταν θα έχει πλέον ολοκληρώσει δύο πενταετείς θητείες.

Ο Guterres, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Ιούνιος 2005-Δεκέμβριος 2015), κέρδισε και στις δύο προηγούμενες μυστικές ψηφοφορίες στο ΣΑ: την 5η Αυγούστου εξασφάλισε 11 ψήφους ενθάρρυνσης, 2 αποθάρρυνσης ενώ 2 χώρες δεν εξέφρασαν γνώμη, ενώ την 21η Ιουλίου έλαβε 12 ψήφους ενθάρρυνσης και 3 χώρες δεν πήραν θέση.

Ο Lajcak κατέλαβε χθες τη δεύτερη θέση (9 ψήφοι ενθάρρυνσης, 5 αποθάρρυνσης, 1 χώρα δεν εξέφρασε άποψη) ενώ η Βουλγάρα Bokova και ο Σέρβος Jeremic την τρίτη (οι ψήφοι για αμφότερους ήταν 7-5-3, αντίστοιχα), σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Susana Malcorra έπεσε στην πέμπτη θέση (από την τρίτη), ακολουθούμενη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Srgjan Kerim και την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Helen Clark, σήμερα επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας Danilo Turk, η πρώην ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Natalia Gherman, καθώς και η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το περιβάλλον, η Christiana Figueres από την Κόστα Ρίκα, συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Vesna Pusic και ο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου Igor Luksic έχουν ήδη αποχωρήσει από την κούρσα.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως το ΣΑ έχει στόχο να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών έναν υποψήφιο ΓΓ ως τον Οκτώβριο. Εντέλει τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα – θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια υποψηφιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ