NYT: Τρία χρόνια και 72 εκατ. δολάρια μετά, ο ναός του Αγίου Νικολάου παραμένει «γιαπί»

NYT: Τρία χρόνια και 72 εκατ. δολάρια μετά, ο ναός του Αγίου Νικολάου παραμένει «γιαπί»

Εκτενές άρθρο τους αφιερώνουν οι New York Times σχετικά με την αύξηση των δαπανών αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών που θα χρησιμοποιούνταν για την ανακατασκευή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στη σκιά του World Trade Center.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σήριαλ της ανέγερσης του ναού ήταν η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Skanska U.S.A., ότι αναστέλλει τις εργασίες αποπεράτωσης καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς παρά το γεγονός ότι έχει λάβει 37 εκατ. δολάρια σε δωρεές.

Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Santiago Calatrava και θα αντικαταστήσει το ταπεινό κτίσμα του 1919 που υπήρξε σημείο αναφοράς για τους Έλληνες ορθόδοξους της Νέας Υόρκης έως το 2001, οπότε και γκρεμίστηκε μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στην επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας θα χρηματοδοτείτο κυρίως από δωρεές, όπως από την ελληνική κυβέρνηση, τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τον κόσμο, την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης και την ιταλική πόλη του Μπάρι, όπου είναι πολιούχος ο Άγιος Νικόλαος, σύμφωνα με τους New York Times.

Όμως το κόστος κατασκευής έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές. Το 2013, όταν επιλέχθηκε το τελικό σχέδιο, υπολογίστηκε σε 20 εκατ. δολάρια. Το 2015 οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 35 εκατ. δολάρια. Όταν το 2016 τοποθετήθηκε στη θέση του ο θόλος διαμέτρου 16 μέτρων έγινε λόγος για 40 εκατ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο του 2017 νεότερες εκτιμήσεις της Αρχιεπισκοπής ανέβασαν το κόστος σε 72 – 78 εκατ. δολάρια.

Σαν αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί ρήγμα «πίστης» μεταξύ των 1,5 εκατ. μελών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ που αναρωτιούνται αν οι δωρεές τους χρησιμοποιήθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο, τονίζουν οι ΝΥΤ.

Φωτογραφία αρχείου: Wikimedia