Nτ. Τραμπ: Η Ρωσία να φύγει από τη Βενεζουέλα

Nτ. Τραμπ: Η Ρωσία να φύγει από τη Βενεζουέλα

Κατά της Ρωσικής παρουσίας στη Βενεζούελα έβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τη γυναίκα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Η Ρωσία πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με την Φαμπιάνα Ροσάλες, τη σύζυγο του Χουάν Γκουαϊδό.

Η δήλωση του Τραμπ έρχεται με φόντο την άφιξη στο Καράκας το Σάββατο, δυο αεροπλάνων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία μετέφεραν σχεδόν 100 ρώσους στρατιωτικούς οι οποίοι θεωρείται ότι ανήκουν είτε σε ειδικές δυνάμεις είτε στη μισθοφορική οργάνωση, Βάγκνερ. 

Οι πληροφορίες για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στη Βενεζουέλα και την άφιξη δύο στρατιωτικών αεροσκαφών με «τεχνική βοήθεια» στο Καράκας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να επικοινωνεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για το θέμα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει τη μη εποικοδομητική συμπεριφορά της» και την υποστήριξη προς τον Νικολάς Μαδούρο προειδοποιώντας πως οι ΗΠΑ «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια». 

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ λίγο αργότερα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αποπειράθηκε να οργανώσει ένα «πραξικόπημα» με σκοπό την ανατροπή του Μαδούρο, χωρίς να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την άφιξη των Ρώσων στρατιωτικών στο Καράκας.

AP Photo