No news – good news για το ευρώ;

No news – good news για το ευρώ;

Του Enrique Alvarez-Diaz, Chief Risk Officer της εταιρίας Ebury

Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχαν πολλά σημαντικά data σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, τη δημοσιονομική ή νομισματική πολιτική ή τα δεδομένα της πανδημίας. Είναι ίσως αξιοσημείωτο ότι το ευρώ έκανε ράλι σε αυτό το περιβάλλον, καθώς μπορεί να υποδηλώνει ότι ξεκινά η διαδικασία αντίστασης του νομίσματος. Φαίνεται πως ούτε η έλλειψη τελικής συμφωνίας για τη δομή και τους όρους του ταμείου ανάκαμψης στην Ευρωζώνη ήταν αρκετή για να εμποδίσει το κοινό νόμισμα, το οποίο άνοιξε στην Ασία το πρωί της Δευτέρας με διαπραγμάτευση κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018.

Οι συναλλαγές της εβδομάδας αυτής  θα επηρεαστούν από έναν συνδυασμό πολιτικών, επιδημιολογικών και οικονομικών ειδήσεων. Η αναμενόμενη ανακοίνωση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών. Σε αυτά, προστίθεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από την πανδημία στις ΗΠΑ. Στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βασικοί δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, όπου συνεχίζουμε να αναμένουμε θετικές ειδήσεις.

Στερλίνα

Το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου είχε τη χειρότερη απόδοση από όλα της G10 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να εξαϋλώνονται στον απόηχο πιο αδύναμων από τις αναμενόμενες οικονομικών  ειδήσεων, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τα data που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα για την πορεία του ΑΕΠ είναι από τον Μάιο, συνεπώς δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτήν την εβδομάδα, οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο αναμένεται να παρέχουν μια πολύ πιο επίκαιρη ένδειξη της αντοχής της ανάκαμψης από εκείνη των επιπέδων του Απριλίου. Περιμένουμε ότι η άνοδος θα μας εκπλήξει και πιστεύουμε ότι το πρόσφατο sell off της στερλίνας ήταν υπερβολικό.

Ευρώ

Η συνάντηση του Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, και δεν έβγαλε ειδήσεις, αντίθετα με ό,τι περιμέναμε κι εμείς και οι αγορές. Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί –και εύλογα- ότι τα τεράστια προγράμματα που τέθηκαν σε εφαρμογή τους προηγούμενους μήνες είναι αρκετά προς το παρόν, κι ότι πρέπει να περιμένει για να δει πώς θα αποδώσουν.

Η προσοχή μετατοπίζεται στο πολιτικό μέτωπο, όπου οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής συνεχίζονται ακόμη, για τέταρτη μέρα. Αναμένουμε ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία, αν όχι σήμερα σε μια δεύτερη Σύνοδο στο άμεσο μέλλον. Τα PMI για τον Ιούλιο θα συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν αντίθετα από ό,τι περιμέναμε ειδικά επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν επανέλθει μέτρα καραντίνας σε μεγάλη κλίμακα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Αυτοί οι αριθμοί πρέπει να είναι αρκούν για να παραμείνει η στήριξη στο κοινό νόμισμα, κατά την άποψή μας.

Δολάριο ΗΠΑ

Δεν υπάρχει τέλος στην έξαρση νέων περιπτώσεων COVID στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτές οι κακές ειδήσεις μετριάζονται από την έλλειψη (μέχρι στιγμής) παρόμοιας αύξησης του αριθμού των θανάτων, καθώς και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν περισσότερα τεστ για την ασθένεια COVID-19 κατά κεφαλή από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα. Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος των ειδήσεων από την πανδημία αντισταθμίστηκε από την αισιοδοξία έναντι των οικονομικών δεδομένων και των προοπτικών για ένα εμβόλιο.

Όσον αφορά το πρώτο, τελειώνει το πρόσθετο επίδομα ανεργίας των 600 δολαρίων την εβδομάδα που δόθηκε τον Ιούλιο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η πίεση στο Κογκρέσο και τον Τραμπ να υποβάλουν ένα τέταρτο πακέτο φορολογικών κινήτρων. Αναμένουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα και ότι οι αγορές θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις λεπτομέρειές της. Μια αποτυχία σε αυτό, θα σήμαινε προβλήματα για τα risk assets παγκοσμίως κι ένα δολάριο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα μπορούσε να αντιδράσει.