Νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ ο Δημήτρης Ντζανάτος

Νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ ο Δημήτρης Ντζανάτος

Ολοκληρώθηκε και τυπικά ο διορισμός του νέου προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρη Ντζανάτου. Ο νέος πρόεδρος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Grand Thorton, αναλαμβάνει με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, τη θέση του προέδρου της ΕΕΕΠ, διαδεχόμενος τον κ. Ευάγγελο Καραγρηγορίου. Η σύμφωνη γνώμη της Βουλής δόθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας, ενώ κατά ψήφισαν τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜεΡΑ 25 και του ΚΚΕ. Παρόν ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Κατά την ακρόαση του κ. Ντζανάτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ευχαρίστησε τον απερχόμενο κ. Καραγρηγορίου, για την συμβολή του στην εξυγίανση της αγοράς των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, όπως επίσης και στην παραχώρηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό -μια βασική προϋπόθεσή όπως την χαρακτήρισε, για την δημιουργία της εμβληματικής αυτής επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Αναφερόμενος στην εξυγίανση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οδήγησε σε μετακίνηση των παικτών από τα παράνομα στα νόμιμα τυχερά παίγνια, αυξάνοντας τα έσοδα του δημοσίου. «Με τη συστηματική και στενευμένη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων διαμορφώθηκε ένα ελεγχόμενο και υπεύθυνο περιβάλλον, στο οποίο διοχετεύτηκε η παικτική δραστηριότητα από τα παράνομα στα νόμιμα δίκτυα, προστατεύοντας τους παίκτες και αυξάνοντας τα ετήσια έσοδα του δημοσίου από τα τυχερά παίγνια, από 633 εκατ. ευρώ το 2015 σε 845 εκατ. το 2019», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην διαδικασία οριστικής αδειοδότησης των παρόχων online τυχερών παιγνίων που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση της συγκεκριμένης αγοράς. Επέκρινε μάλιστα τον προκάτοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς όπως είπε, ο πρώην υπουργός είχε υποσχεθεί η διαδικασία αδειοδότησης αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. «Αυτό δεν συνέβη ούτε το 2017, ούτε το 2018, ούτε στο πρώτο εξάμηνο του 2019».

Τώρα η διαδικασία που ξεκίνησε από το τέλος του 2019 η κυβέρνηση ολοκληρώνεται και όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας τουλάχιστον 20 επιχειρήσεις έχουν αιτηθεί και τους δύο τύπους αδειών, δηλαδή των αδειών Στοιχηματισμού και εκείνων που αφορούν στα λοιπά παίγνια. Αυτό σημαίνει ότι ο κυβέρνηση θα εισπράξει έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ αντί 75 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. «το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την εν λόγω αγορά, στο πρότυπο του ευρύτατα αποδεκτού στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη “ανοικτού μοντέλου αδειοδότησης”», είπε. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσκληση απόκτησης άδειας είναι μονίμως ανοικτή και ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις οπότε το κρίνουν προσφορότερο οι ίδιοι.

Σημαντικές επικρίσεις διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του νέου προέδρου της ΕΕΕΠ, αναφέροντας ότι ο ίδιος συμμετείχε σε υποθέσεις ελέγχου επιχειρήσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και τις αρχές ελέγχου της χώρας, όπως είναι η Globo και η Creta Farm. Ο κ. Ντζανάτος απέρριψε όλες τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι ποτέ ο ίδιος ή η πρώην εταιρεία του δεν βρέθηκε υπόλογοι για κάποια τέτοια υπόθεση.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ακύρωση της διαδικασίας, καθώς έπρεπε με βάση τη νομοθεσία να γίνει πρώτα ορισμός του κ. Ντζανάτου ως μέλους της ΕΕΕΠ και στη συνέχεια να γίνει η τοποθέτησή του ως προέδρου της. Η πλευρά της πλειοψηφίας θεώρησε ότι δεν απαιτείται μια τέτοια μεθόδευση, δεδομένου ότι η επιλεγμένη διαδικασία είναι αφενός σύννομη, αφετέρου το 2015 την αξιοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διορίσει τον τότε πρόεδρο της ΕΕΕΠ Αντώνη Στεριώτη.