Νέο κόμμα στη γαλλική Βουλή από τα «σπλάχνα» του Μακρόν

Νέο κόμμα στη γαλλική Βουλή από τα «σπλάχνα» του Μακρόν

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι δημιουργείται ένατο κόμμα στη Βουλή της Γαλλίας, με βουλευτές οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Την ανακοίνωση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι εμπνευστές της, δηλώνοντας ότι 20 βουλευτές ιδρύουν ομάδα με την ονομασία «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη».

Τα μέλη της νέας ομάδας προέρχονται από τον χώρο της αριστεράς και της οικολογίας και αμφισβητούν την πολιτική Μακρόν, ειδικά στα θέματα της μετανάστευσης ή της μεταρρύθμισης των συντάξεων.

Έτσι το κυβερνών κόμμα LREM χάνει την απόλυτη πλειοψηφία και θα αναγκάζεται στο εξής να υπολογίζει τις ψήφους δύο μικρών κεντρώων και κεντροδεξιών κομμάτων. 

Ανάμεσα στα ονόματα που συνδέονται με τη νέα ομάδα είναι ο Σέντρικ Βιλανί, βραβευμένος μαθηματικός που ήρθε αντιμέτωπος με τον Μακρόν όταν αποφάσισε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος τη δημαρχία του Παρισιού και ο Ματιέ Ορφελίν, ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει από το LaRem κατηγορώντας τον Μακρόν για αποτυχία στις κλιματικές πολιτικές.

Το κόμμα του Μακρόν σχηματίστηκε αφού είχε κερδίσει τις εκλογές του 2017 και υποστεί μέχρι τώρα αρκετές αποχωρήσεις από βουλευτές απογοητευμένους από την πολιτική του Μακρόν.

Φωτογραφία; AP