Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πολωνία, λόγω του νόμου για τη δικαιοσύνη

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Πολωνία, λόγω του νόμου για τη δικαιοσύνη

Νέες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Βαρσοβία και άλλες πόλεις της Πολωνίας. Το βασικό αίτημα των συμμετεχόντων (για 50.000 κάνει λόγο η αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα, μόνο 14.000 «είδε» η αστυνομία) απευθυνόταν αυτή τη φορά προς τον πρόεδρο της χώρας, Andzej Duda, από τον οποίο ζητείται να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο ο Duda να κάνει ένα τέτοιο βήμα, που προφανώς θα πυροδοτήσει γενικότερη πολιτική κρίση στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλή υπερψήφισε χθες το επίμαχο νομοσχέδιο που, ανάμεσα στα άλλα, θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο και την εκάστοτε πλειοψηφία του να ορίζει τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κι αυτό παρά τις αντιρρήσεις των νομικών, της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζει ότι η κίνηση υπονομεύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Μάλιστα, η ψηφοφορία έλαβε χώρα μια μέρα αφότου ΕΕ είχε δώσει περιθώριο μίας εβδομάδας στη χώρα προκειμένου για να καταργήσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που - σύμφωνα με τις Βρυξέλλες - θέτουν τα δικαστήρια υπό άμεσο κυβερνητικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή «ζητεί επιμόνως από τις πολωνικές αρχές να διακόψουν την εισαγωγή των νέων νόμων και να επαναλάβουν τον διάλογο με τις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενες στις σοβαρές ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί για τον σεβασμό του κράτους δικαίου», όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος Frans Timmermans, είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 7 της συνθήκης και προβλέποιυν ακόμη και στέρηση ψήφου στη χώρα στα συμβούλια.

Πράγματι, μετά την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση περιόρισε στο τέλος του 2015 σημαντικά την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Οι πολωνοί κυβερνώντες επέλεξαν αυτή τη φορά την περίοδο των θερινών διακοπών προκειμένου να περιορίσουν επιπρόσθετα τις ελευθερίες της δικαιοσύνης, θέτοντας τη λειτουργία των δικαστηρίων σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό τους.

Ο πολωνός δικαστής και εκπρόσωπος του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου της Πολωνίας Waldemar Zurek σχολίασε στην DW ότι «οι νέοι νόμοι παραβιάζουν το Σύνταγμα και ανοίγουν έναν δρόμο που οδηγεί απευθείας στην πολιτικοποίηση των δικαστηρίων».

Την Κυριακή χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, υψώνοντας τη φωνή τους υπέρ της δημοκρατίας. Πάντως οι διαμαρτυρίες εναντίον της δεν εμπόδισαν την πολωνική κυβέρνηση να περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα δύο από τα τρία άκρως αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για τη δικαστική μεταρρύθμιση. Τα δύο νομοσχέδια πέρασαν ήδη από Βουλή και Γερουσία και εκκρεμεί απλά η υπογραφή του πολωνού προέδρου για να τεθούν σε εφαρμογή.

Φωτογραφία: Photo by Omar Marques/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image

 

Διαβάστε ακόμα:

- Στη μέγγενη της πολωνικής κυβέρνησης η Δικαιοσύνη

- Παρέμβαση Tusk στη διένεξη Πολωνίας - ΕΕ