Νέα απαγωγή από την τουρκική ΜΙΤ - Ερντογάν: Θα βρούμε τους γκιουλενιστές όπου κι αν τρέξουν

Νέα απαγωγή από την τουρκική ΜΙΤ - Ερντογάν: Θα βρούμε τους γκιουλενιστές όπου κι αν τρέξουν

Στην απαγωγή τριών κορυφαίων στελεχών της οργάνωσης FETO του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν προχώρησε η τουρκική μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ), στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά ομάδας γκιουλενιστών στην Γκαμπόν, στην κεντρική Αφρική, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Οι τρεις γκιουλενιστές μεταφέρθηκαν «κρυφά» στην Τουρκία από την πρωτεύουσα της Γκαμπόν με ιδιωτικό αεροπλάνο, σύμφωνα με πηγές, ενώ λέγεται ότι στην κατοχή τους βρέθηκαν 28.000 δολάρια, 12 εκατομμύρια φράγκα κεντρικής Αφρικής και αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές τηλεπικοινωνιών.

Πρόκειται για τους Οσμάν Οζπινάρ, Ιμπραήμ Ακμπάς και Αντνάν Ντεμινοράλ.

Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα εξακολουθήσει να καταδιώκει τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ «οπουδήποτε κι αν τρέξουν».

«Η Γκαμπόν έστειλε πίσω τρεις σημαντικούς γκιουλενιστές στη χώρα μας. Όπου κι αν τρέξουν, όσο κι αν τρέξουν, θα τους κυνηγήσουμε», τόνισε.

Λίγες μέρες νωρίτερα το Liberal.gr είχε αναφερθεί στο Αφρικανικό σαφάρι του Ερντογάν στην Γκαμπόν, όπου αναζητούσε τέσσερις δασκάλους οι οποίοι δούλευαν σε σχολείο της Γκαμπόν και φέρονται να είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Κατά πληροφορίες, σε βάρος του Όζπιναρ εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από το δικαστήριο της Άγκυρας για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Όζπιναρ ήταν διευθυντής του Διεθνούς Τουρκικού Σχολείου της Γκαμπόν στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Anadolu ήταν ο βασικός συντονιστής της οργάνωσης «Ακαδημία Φωτός που λειτουργούσε στην Κένυα από τον Μάιο του 2017.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο δεύτερος συλληφθείς, ο Ιμπραήμ Ακμπάς ήταν αυτός που διαχειριζόταν τις οικονομικές συναλλαγές από την Ευρώπη στην Αφρική.

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί από τις αρχές ασφαλείας της Γκαμπόν στις 23 Μαρτίου.

Η χρονική στιγμή της σύλληψης μόνο τυχαία δεν είναι καθώς έγινε λίγες μέρες αφότου έξι Τούρκοι πολίτες που ζούσαν στο Κόσοβο έπεσαν θύματα απαγωγής από την Μυστική Υπηρεσία της Τουρκίας (ΜΙΤ).

Είχε προηγηθεί σκληρή πίεση της Άγκυρας προκειμένου οι ύποπτοι να συλληφθούν από τις αρχές της χώρας. Αρχικά οι τέσσερις Τούρκοι είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι είχαν πλαστά έγγραφα παραμονής στην χώρα και δούλευαν παράνομα στο σχολείο που χρηματοδοτoύσε το δίκτυο Γκιουλέν. Το σχολείο βέβαια από το 2017 ήταν στον έλεγχο Γαλλικής εταιρείας και όχι του Γκιουλέν. Οι Τούρκοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τα έγγραφα τους ήταν νόμιμα, για να συλληφθούν ξανά λίγες μέρες αργότερα με την κατηγορία ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Γκαμπόν!

Υπενθυμίζεται ότι η Γκαμπόν έχει αναπτύξει από το 2013 στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ενδεχομένως από τους Τούρκους πολιτικούς προκειμένου οι αρχές της χώρας να κάνουν τα στραβά μάτια στην απαγωγή. Εξάλλου μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι βασικοί παίκτες σε μεγάλα κατασκευαστικά project στη Γκαμπόν.

Πρόσφατα εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε ότι η ΜΙΤ έχει προχωρήσει στην απαγωγή 80 υπόπτων για διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν σε 18 χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Φωτογραφία AP