ΝΔ: Τα αποτελέσματα άργησαν... δυο μέρες

ΝΔ: Τα αποτελέσματα άργησαν... δυο μέρες

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Συμπληρώθηκαν ήδη 48 ώρες από την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ και τα τελικά αποτελέσματα, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Εδώ και τρεις-τέσσερις ώρες πλανάται γενικώς στην ατμόσφαιρα της λεωφόρου Συγγρού η φημολογία ότι σύντομα ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, αλλά μέχρι τις 21.00 το βράδυ κανένα τελικό αποτέλεσμα δεν έχει γίνει γνωστό. Και μόνη επίσημη ανακοίνωση παραμένει εκείνη που είχε γίνει στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας και αφορούσε στα ποσοστά 8 που είχαν λάβει οι τέσσερις υποψήφιοι στο 85% των εκλογικών τμημάτων.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση τελικών αποτελεσμάτων έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στο εσωτερικό της ΝΔ και σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η προαναγγελία ανακοίνωσής τους εντός της σημερινής ημέρας, το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε αυτή τη δυσφορία να εκδηλώνεται και δημόσια. Είναι άλλωστε ήδη φανερό ότι η συγκεκριμένη κατάσταση φέρνει σε άβολη θέση ακόμη και τους ίδιους τους υποψηφίους, καθώς έχει αρχίσει, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, να επηρεάζει ως έναν βαθμό και την ίδια την πολιτική ουσία της αναμέτρησης στον β' γύρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείς  στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι και ο ίδιος «έχει ζητήσει επανειλημμένως να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και «περιμένω, πρόσθεσε, να ανακοινωθούν σήμερα και όχι αύριο».

Η ουσία αυτής της υπόθεσης δεν είναι φυσικά ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σε σχέση με τη διαφορά που προκύπτει από το χτεσινό 85%, που και αυτό ανακοινώθηκε 24 ολόκληρες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται πολλά εκλογικά τμήματα της Αττικής, όπου δεν μπορεί φυσικά να ευσταθεί ως δικαιολογία η έλλειψη… φαξ, όπως είχε ειπωθεί την Δευτέρα για τις απομακρυσμένες περιοχές. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στην δεύτερη θέση αναγνώρισε άλλωστε πριν από λίγο ότι η διαφορά «θα είναι πράγματι γύρω στις 10 μονάδες» και ότι το βασικό συμπέρασμα δεν αμφισβητείται.

Δεν είναι λοιπόν αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι η εικόνα αυτής της καθυστέρησης δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για την οργανωτική επάρκεια της ΝΔ, καθώς μία ολιγόωρη καθυστέρηση θα μπορούσε πράγματι να δικαιολογηθεί στο όνομα της ανάγκης για απόλυτη διασφάλιση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων. Αξιοπιστία που αναμφίβολα είναι υπεράνω όλων. Άλλο αυτό όμως και άλλο να υπάρχει  καθυστέρηση 48 ωρών χωρίς να εξηγούνται επίσημα οι λόγοι και πολύ περισσότερο με τον προεδρεύοντα της ΚΕΦΕ να δηλώνει Δευτέρα βράδυ ότι… δεν υπάρχει καθυστέρηση! Και όταν η εξήγηση που δίδεται εν έτει 2015 για όλα αυτά είναι η δυσκολία αποστολής φαξ, τι να πει κανείς;  Να υπενθυμίσει μόνο την επισήμανση που έκανε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η ιστορία των φαξ δείχνει ότι οργανωτικά μείναμε στον 20ο αιώνα»