Ν. Χαρδαλιάς: Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες από την Πέμπτη

Ν. Χαρδαλιάς: Lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες από την Πέμπτη

Μετά από την Κοζάνη και την Καστοριά, σε «κόκκινο» επίπεδο στον χάρτη επιδημιολογικού κινδύνου περνάνε από την Πέμπτη το πρωί και τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως πρέπει τώρα, άμεσα, να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί».

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και στις 06:00 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. ανεβαίνει στο «κόκκινο επίπεδο» 4, αυξημένου συναγερμού. Το ίδιο, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού, στο επίπεδο 4, «κόκκινο».

Tέλος, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι ΠΕ Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο επίπεδο τρία, «πορτοκαλί». Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».

Υπενθυμίζεται ότι το κόκκινο επίπεδο, «Αυξημένου Κινδύνου», σημαίνει εφαρμογή μίνι lockdown.

Αναφορικά με τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «από την 1η Ιουλίου, έχουν γίνει πάνω από 485 χιλιάδες έλεγχοι, έχουν βεβαιωθεί πάνω από 15 χιλιάδες παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί πάνω από 19.000 πρόστιμα. Τα μέτρα εφαρμόζονται κι αυτό απαιτεί η προστασία της δημόσιας υγείας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις τηρούν τα μέτρα, ωστόσο υπήρχαν μαγαζιά που έκλειναν εικονικά, χωρίς να τηρούν τα ωράρια.  Καλούμε τους ασυνείδητους επιχειρηματίες να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές».

Σχετικά με τον εορτασμό της 28η Οκτωβρίου, επέστησε την προσοχή όλων λέγοντας πως «πρέπει να αποφευχθούν στιγμές συγχρωτισμού και συνωστισμού. Να τιμήσουμε με διαφορετικό τρόπο τις θυσίες των προγόνων μας».

Τέλος, ο Ν. Χαρδάλιας σχολίασε σχετικά με την ιχνηλασία των κρουσμάτων ότι «για τη Θεσσαλονίκη, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων ήταν από 16-29 και σχετίζονται με το θέμα της διασκέδασης. Το ίδιο βρήκαμε και στις Σέρρες και σε διπλανούς νομούς».