Μπαταρίες... βαρύτητας και αποθήκευση ενέργειας

Μπαταρίες... βαρύτητας και αποθήκευση ενέργειας

Πανύψηλοι γερανοί, αβυσσαλέα ορυχεία και στον ορίζοντα... καθαρή ενέργεια. Καθώς μηχανικοί, πολιτικοί και αναλυτές αναζητούν νέες, καθαρές πηγές ενέργειας, η βαρύτητα κάνει την εμφάνισή της στο προσκήνιο. Και παρά τις τεράστιες τεχνικές προκλήσεις, γεγονός είναι ότι πρόκειται για τη μόνη απολύτως αστείρευτη δύναμη την οποία καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντλήσει.

Οι ριπές του ανέμου δεν έχουν πάντα την ίδια ένταση. Ο ήλιος λούζει τη Γη μόνο τις μισές ώρες την ημέρα. Η βαρύτητα, όμως, δεν εξαφανίζεται και δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Γι' αυτό και ορισμένοι βλέπουν στη δύναμη αυτή ένα ακόμα εργαλείο στον αγώνα δρόμου για την ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος. Για την ακρίβεια, βλέπουν στη βαρύτητα μια αξιόπιστη μπαταρία στην οποία θα αποθηκεύεται αιολική και ηλιακή ενέργεια, η οποία θα γίνεται διαθέσιμη όταν ο ήλιος δεν λάμπει ή ο άνεμος δεν φυσά.

Η Energy Vault στην Ελβετία και η σκωτσέζικη Gravitricity έχουν δοκιμάσει δύο πρωτότυπες διατάξεις, που βασίζονται στην ίδια ακριβώς αρχή. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ αξιοποιείται για την έλξη μεγάλου βάρους στην κορυφή ενός πύργου ή φρεατίου. Εκεί παραμένει αιωρούμενο. Σε όρους φυσικής αυτό σημαίνει δυναμική ενέργεια.

Πηγή: Gravitricity
 

Όταν, όμως, υπάρξει ύφεση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, το βάρος (για παράδειγμα ένα τσιμεντένιο μπλοκ αρκετών τόνων)  απελευθερώνεται αργά, με σταθερό ρυθμό προς τα κάτω, υπό την επίδραση της βαρύτητας. 

Η κύληση κινητοποιεί ηλεκτροκινητήρες που παράγουν ρεύμα. Ο ενεργειακός κύκλος είναι απλός: Περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, μεταφορά της σε μηχανική διάταξη, αποθήκευση υπό τη μορφή δυναμικής ενέργειας, απελευθέρωσή της στο δίκτυο. Τι σημαίνει αυτό την πράξη. Αποθήκευση 
ενέργειας που παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, απελευθέρωση αυτής το βράδυ όταν χρησιμοποιούμε 
ηλεκτρισμό για να μαγειρέψουμε ή να ζεστάνουμε τα σπίτια.

Φυσικά οι τεχνικές προκλήσεις είναι μεγάλες. Η Energy Vault σχεδιάζει γερανούς που ανυψώνουν τσιμεντένια μπλοκ βάρους 35 τόνων το καθένα σε ύψος περίπου 65 μέτρων. Η Gravitricity αναζητά παροπλισμένα ανθρακωρυχεία, για να απελευθερώνει τα μπλοκ κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. 

Είναι υλοποιήσιμα των δύο εταιρειών; Ο χρόνος θα δείξει. Η εύρεση, όμως, τρόπων αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη θέλουμε να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα.