Motor Oil και ΔΕΗ ανοίγουν το δρόμο για το πράσινο υδρογόνο

Motor Oil και ΔΕΗ ανοίγουν το δρόμο για το πράσινο υδρογόνο

Στη νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά του πράσινου υδρογόνου μπαίνουν από κοινού η ΔΕΗ με τη Motor Oil μέσω της σύναψης μνημονίου συνεργασίας. «Βαρύ πυροβολικό» της κοινοπραξίας που θα συστήσουν οι δύο ενεργειακοί όμιλοι, η πλατφόρμα παραγωγής ΑΠΕ της ΔΕΗ και η τεχνογνωσία της Motor Oil, με στόχο να κάνουν τα πρώτα έργα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα.

Της κοινοπραξίας θα ηγείται η Motor Oil με 51%, ενώ η ΔΕΗ θα έχει το 49%, και ο στόχος είναι το σχήμα να ηγηθεί της ανάπτυξης της νέας αυτής ενεργειακής αγοράς. Το υδρογόνο αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά καύσιμα για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου, αφού η πρόσμιξη του τελευταίου με υδρογόνο αποτελεί μονόδρομο για χαμηλότερα όρια εκπομπών. Τα έργα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στη χώρα, έχουν στόχο την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).

Η Μotor Oil και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding – MOU) για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω joint venture. Τα έργα που θα εξετάσει το κοινοπρακτικό σχήμα δεν αφορούν το White Dragon στην Δ.Μακεδονία, παρά άλλα projects, τα οποία μένει να οριστικοποιηθούν.