Μιανμάρ:  Προβλέπεται συντριπτική νίκη του NLD

Μιανμάρ: Προβλέπεται συντριπτική νίκη του NLD

Η ηγέτιδα της Βιρμανικής αντιπολίτευσης προέβλεψε σήμερα συντριπτική νίκη του κόμματός της στις ιστορικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, την ώρα που η εκλογική επιτροπή ανέβαλε την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

"Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν ήδη μια ιδέα των αποτελεσμάτων, ακόμα κι αν δεν λέω τίποτα", δήλωσε η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι απευθυνόμενη στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από την έδρα του κόμματός του, στο κέντρο της Ρανγκούν.

"Κερδίσαμε πάνω από το 70% των εδρών σε όλη τη χώρα", δήλωσε λίγο αργότερα ο Γουίν Χτέιν, ο εκπρόσωπος του κόμματός της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).

Το ποσοστό αυτό τους επιτρέπει να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, παρά την παρουσία αριθμού βουλευτών στρατιωτικών που τάσσονται κατά του NLD.

Φαίνεται ότι η αναβολή από την εκλογική επιτροπή -- που εδρεύει στο Ναϊπιντάου, τη διοικητική πρωτεύουσα που βρίσκεται πέντε ώρες μακριά από τη Ρανγκούν -- της ανακοίνωσης των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, ώθησε το NLD να προβεί στη δήλωσή αυτή.

Καθώς το διακύβευμα των εκλογών είναι ιστορικό, η άνοδος στην εξουσία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή τη χώρα, έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής χούντας. Παρά την επίσημη αυτοδιάλυση του στρατιωτικού καθεστώτος το 2011, πρώην στρατηγοί είναι ακόμα στην εξουσία.

Η 70χρονη Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, κόρη του στρατηγού Αούνγκ Σαν, ήρωα της ανεξαρτησίας της Μιαμνάρ, θυσίασε την προσωπική της ζωή, πέρασε 15 χρόνια σε κατ ''οίκον περιορισμό και ενσαρκώνει τις ελπίδες για δημοκρατία στη χώρας της επί σχεδόν 30 χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο ασκών την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος στη Μιανμάρ παραδέχθηκε την ήττα του USDP και δήλωσε ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των πρώτων ελεύθερων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια. "Χάσαμε," δήλωσε ο Χτάι Oo, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ.

"Πρέπει να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο χάσαμε", δήλωσε ο ηγέτης του USDP, στενός συνεργάτης του προέδρου Θέιν Σέιν. "Ωστόσο, μπορούμε να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα χωρίς καμιά επιφύλαξη. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τα τελικά αποτελέσματα".

Ο Χτάι Oo είπε ότι εξεπλάγη από τη μεγάλη ήττα στη δική του εκλογική περιφέρεια, τη Χιντάντα, στην περιοχή του Δέλτα, που θεωρείτο η καρδιά της αγροτικής βάσης υποστήριξης του USDP. "Δεν το περίμενα, γιατί μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τον κόσμο σε αυτή την περιοχή. Όπως και να ''ναι είναι η απόφαση των πολιτών".

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες από όλη τη χώρα δείχνουν ευρεία νίκη του NLD.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ