Μέτρα για την οπλοκατοχή ζητάει ο B. Obama

Μέτρα για την οπλοκατοχή ζητάει ο B. Obama

O πρόεδρος των ΗΠΑ Barak Obama, ο οποίος κάποια στιγμή δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, υπογράμμισε σήμερα πόσο σημαντικό είναι οι Αμερικανοί πολίτες «να αισθανθούν την επιτακτική ανάγκη» να αναληφθεί δράση για το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, όπου τα περιστατικά με πυροβολισμούς αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

«Πρέπει να αισθανθούμε την απόλυτα επιτακτική ανάγκη τώρα, διότι πολίτες πεθαίνουν. Και οι διαρκείς δικαιολογίες για την αδράνεια δεν πείθουν πλέον... Δεν επαρκούν» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο.

Όταν ο Barak Obama αναφέρθηκε στα 20 παιδιά που έχασαν την ζωή τους –όπως και 6 ενήλικες– στην επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο το 2012, δάκρυσε.

«Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά, εξοργίζομαι» επισήμανε ο Ομπάμα, ο οποίος μίλησε περιστοιχισμένος από συγγενείς ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε επιθέσεις με όπλα. Έπειτα σκούπισε με το χέρι του τα δάκρυά του.

«Αυτό με άλλαξε, εκείνη την ημέρα» δήλωσε.

«Η ελπίδα μου ειλικρινά ήταν ότι αυτό θα άλλαζε την χώρα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης τύπου μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, σημείωσε επιπλέον ότι το λόμπι της βιομηχανίας των όπλων δε μπορεί να «κράτα όμηρο» την Αμερική.

«Δεν θα το ανεχθούμε αυτό» προσέθεσε και διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το θέμα αυτό, είναι όμηρος αυτού του λόμπι.

Ο Barak Obama προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τους υποψηφίους που υπόσχονται ότι θα κάνουν περισσότερα για την αποφυγή των βίαιων εγκλημάτων με όπλα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναλάβει δράση προκειμένου να απαιτείται στους πωλητές όπλων να αποκτούν με αυστηρότερες διαδικασίες άδειες αλλά και οι αγοραστές όπλων να υποβάλλονται σε αυστηρότερους ελέγχους.

Η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου για τον περιορισμό της οπλοκατοχής προκάλεσε στην Αμερική μια πραγματική πολιτική θύελλα.

Υποστηρίζοντας ότι έχει το δικαίωμα και ότι ταυτόχρονα έχει στο πλευρό του την πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών, ο Obama αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο, το οποίο αποφεύγει να εγκρίνει διατάγματα που θα άλλαζαν τα δεδομένα επί του θέματος, καθώς το θέμα αυτό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της τελευταίας χρονιάς της θητείας του στον προεδρικό θώκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ