Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων για τους εξαγωγείς

Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων για τους εξαγωγείς

Μειώνονται τα επιτόκια χορηγήσεων για τους εξαγωγείς, μετά τη νέα συμφωνία στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια».

Τα επιτόκια χορηγήσεων ξεκινούν, πλέον, από 3,60% και στο κόστος χρηματοδότησης μπορεί να προστεθούν έξοδα, σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώνει η κάθε τράπεζα. Σημειώνεται, ότι στο επιτόκιο χορήγησης προστίθεται και η εισφορά του Ν.128/75 (0,60%) με εξαίρεση τον αγροτικό τομέα, που είναι 0,12%.

Όπως επισημαίνεται από τον ΟΑΕΠ, το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» δημιουργήθηκε και λειτουργεί σε όλες τις τράπεζες με αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίσει γρήγορη και άμεση ρευστότητα στους εξαγωγείς. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ασφάλισης και χρηματοδότησης, καλύπτει ασφαλίσεις τιμολογίων από 1 έως 4 μήνες και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εξαγωγέα να εισπράξει το 80% του τιμολογίου του αμέσως μετά την παράδοση του προϊόντος στον αγοραστή. Το όριο χρηματοδότησης ανέρχεται έως 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ