Με το προσφυγικό παίζει ξανά η Τουρκία

Με το προσφυγικό παίζει ξανά η Τουρκία

Στο τραπέζι βάζει η Τουρκία το ενδεχόμενο να ανοίξει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών- προσφυγικών ροών, προκειμένου ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της διαχείρισης του κορονοϊού και των οικονομικών προβλημάτων τα οποία έχουν ανακύψει για να στρέψει την κοινή γνώμη σε άλλα, γνώριμα θέματα.

Σε αυτό αναφέρεται και η εφημερίδα Guardian όπου σε δημοσίευμά της τονίζει πως οι πρόσφυγες έγιναν «πιόνια στο παιχνίδι του Ερντογάν» καθώς τους υποσχέθηκε πως θα ανοίξει τις πύλες για την Ευρώπη

Στην πρόβλεψη αυτή συναινεί επίσης και νεότερη έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού προστασίας των συνόρων (Frontex). Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεσή της στις 5 Μαΐου καταγράφει πως είναι εξαιρετικά πιθανή μία αύξηση των ροών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το επόμενο διάστημα.

Στην έκθεση, που αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, παραπέμπει στον τίτλο «Τουρκία: Οι περιορισμοί λόγω Covid-19» και επισημαίνεται πως οι περιορισμοί μετακίνησης έχουν σταδιακά αρθεί στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, αλλά όχι ακόμη σε εκείνες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Η Frontex εκτιμάει πως εάν αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές, θα υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η έκθεση σημειώνει επίσης ότι 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν σταλεί στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου.

«Η προγραμματισμένη τοποθέτηση 400 νέων εκπαιδευμένων αστυνομικών στην περιοχή του Έβρου -όπως ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές στις αρχές του 2020- αναβλήθηκε λόγω της κρίσης Covid 19», επισημαίνεται.

Τα επεισόδια στον Έβρο

Σε μία ανάλογη έκθεση είχε προχωρήσει η Frontex στις αρχές Μαρτίου, όταν στηνόταν με εκατοντάδες μετανάστες από την Τουρκία το «παραμύθι» εισόδου από τον Έβρο. Τότε, η Frontex, ανέφερε πως η κρίση στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα», αναφερόταν στην εσωτερική και εμπιστευτική «έκθεση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα».Η έκθεση, που απευθύνεται στους υπεύθυνους για τη χάραξη

πολιτικής της ΕΕ, συνεχίζει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσουμε τη μαζική ροή των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει. Επομένως τις επόμενες ημέρες η πίεση αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές ενεργήσουν για την αποφυγή των συνοριακών διελεύσεων».

Σύμφωνα με έκθεση της Frontex, υπήρχε η εκτίμηση –σύμφωνα με την Die Welt- για «μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα» μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία, τις οποίες ήδη οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αναχαιτίσουν με κάθε τρόπο.

Τότε, η Frontex ανέφερε πως ένας λόγος για τις εξελίξεις είναι και η χρήση των κοινωνικών μέσων. «Οι ειδήσεις που διαδίδονται εκεί αυξάνουν την πιθανότητα μαζικής κίνησης από την Τουρκία στα σύνορα της Ε.Ε.» αναφερόταν, με την ελληνική κυβέρνηση να κατηγορεί την Τουρκία ότι προκειμένου να πείσει τους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα και επομένως στην Ε.Ε. διαδίδει ανακριβείς πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 13.000 μετανάστες παρέμειναν μέσα στο κρύο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα με τη Frontex να αναβαθμίζει το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία σε «υψηλό».