Με "νομοτεχνική βελτίωση" (τα μεσάνυχτα) η κυβέρνηση "κατήργησε" το ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση!

Με "νομοτεχνική βελτίωση" (τα μεσάνυχτα) η κυβέρνηση "κατήργησε" το ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση!

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Και τον εαυτό της ξεπέρασε η κυβέρνηση! Αργά χθες το βράδυ με νομοτεχνική βελτίωση, η οποία έγινε εν κρυπτό (και χωρίς κανείς να την πάρει χαμπάρι) αντικατέστησαν το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση που αναφερόταν στην επιλογή των 63 Γενικών Γραμματέων – Αναπληρωτών και Ειδικών από το Μητρώο, διατηρώντας το προηγούμενο κομματικό καθεστώς, με τους γενικούς  γενικοί γραμματείς των υπουργείων να διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργού και να μην προέρχονται από το Μητρώο.

Όσα δηλαδή υποστήριζαν οι Υπουργοί, οι βουλευτές και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πήγαν… περίπατο, με δεδομένο ότι καταστρατήγησαν (πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο) την υποτιθέμενη «δεξαμενή ικανών στελεχών»!

Μάλιστα, η κυβέρνηση, προκειμένου κάποιοι να διορίζονται από τον Μητρώο, με την ίδια νομοτεχνική βελτίωση δημιούργησε 33 επιπλέον θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, ένα για τον κάθε Υπουργό και ένα για τον κάθε Αναπληρωτή Υπουργό, οι οποίοι θα αντλούνται από εκεί! Να σημειωθεί, εξάλλου,  ότι η κυβέρνηση για να φροντίσει τους ημέτερους καταστρατήγησε και τον Κανονισμό της Βουλής, αφού αντικατέστησε το άρθρο έξι με νομοτεχνική βελτίωση, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τροπολογία.  

«Χθες βράδυ, εξαπατήθηκε η Βουλή με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Πριν την ψήφιση του Ν/Σ Έτσι το καθεστώς των 63 κομματικών Γενικών Γραμματέων Αναπληρωτών και Ειδικών, που δήθεν θα άλλαζαν παραμένει, μη τυχόν  και στεναχωρήσουμε τα δικά μας παιδιά και δημιουργείται ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης με το νέο θεσμό του Διοικητικού Γραμματέα που θα προσθέσει γραφειοκρατία και κόστος στη Δημόσια Διοίκηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για «πολιτική απάτη και εξαπάτηση της Βουλής».

Η Χαριλάου Τρικούπη προσθέτει χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως εισήγαγε μια κολοβή μεταρρύθμιση που δεν δικαιολογούσε πανηγυρισμούς. Δεν αρκέστηκαν όμως σ' αυτό. Μεγάλο το θέμα της ουσίας, για το τι πράγματι καθεστώς στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Δημόσια Διοίκηση, πολύ μεγαλύτερο όμως το θέμα της πρωτοφανούς εξαπάτησης του κοινοβουλίου και των βουλευτών, που για άλλα συζητούν και άλλα ψηφίζουν».

ΝΔ: «Εμπαιγμός της Βουλής και αποκορύφωμα της διγλωσσίας της Κυβέρνησης η σύσταση 33 νέων θέσεων  διοικητικών γραμματέων»

H κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως και ο υπεύθυνος τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς, σχετικά με την προκλητική σύσταση 33 επιπλέον θέσεων διοικητικών γραμματέων λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Σε εμπαιγμό της Εθνικής Αντιπροσωπείας, που ξεκίνησε από την αθρόα ενσωμάτωση τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου αργά χτες το βράδυ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε ''νομοτεχνική βελτίωση'' για τη σύσταση 33 επιπλέον θέσεων διοικητικών γραμματέων. Ένας διοικητικός γραμματέας για κάθε Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό.

Μνημείο της κακής νομοθέτησης της Κυβέρνησης, η σημαντικότατη αυτή τροποποίηση κατατέθηκε χωρίς έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική  παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι η ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη.

Τι κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση;

Η διακηρυκτική και μεγαλόστομη αποκομματικοποίηση της διοίκησης παραμένει κενό γράμμα στις σελίδες της εισηγητικής έκθεσης. 63 Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς παραμένουν και επιλέγονται με καθαρά κομματικά κριτήρια. Επιπλέον, η ομάδα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημιουργεί ένα πρόσθετο επίπεδο στη διοικητική ιεραρχία, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς ρόλο.

Εν ολίγοις, διοικητική και οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο στο βωμό της οικοδόμησης του κόμματος - Κράτους.

Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός και η υποκρισία».

Το Ποτάμι: Mάλλον, η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα εξέδωσε και το Ποτάμι: 

«Ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε πριν από δύο περίπου μήνες μετά βαΐων και κλάδων μια πρόταση με την οποία επαγγελλόταν την απο-κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Την χαιρετίσαμε αμέσως! Παρ' όλον ότι είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει δώσει τα ακριβώς αντίστροφα δείγματα γραφής.

Στην αργόσυρτη συζήτηση που ακολούθησε ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να αλιεύσει κάποιους εύπιστους που εξακολουθούν ακόμη να πιστεύουν στις εξαγγελίες της. Όταν το σχέδιο νόμου εισήχθη στη Βουλή θέσαμε μόνο έναν όρο για να το στηρίξουμε: αρκεί η εφαρμογή όσων εξαγγέλλονταν να άρχιζε αμέσως.

Όχι μόνο δεν έγινε αυτό- και η εφαρμογή του παραπέμπεται στο απώτατο μέλλον- όχι μόνο έφεραν ένα ακόμη νομοσχέδιο με πάσης φύσεως ρουσφέτια και «διευκολύνσεις», κατά πως συνηθίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να νομοθετούν, αλλά χθες το βράδυ έβαλαν την ταφόπλακα στις ίδιες τις εξαγγελίες τους. Με εξαφάνιση της αρχικής διάταξης και την προώθηση νέας διάταξης-φάντασμα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού, οι κομματικοί Γενικοί Γραμματείς που υποτίθεται ότι καταργούνταν, αναβίωσαν! Παραμένουν στη θέση τους- κι επιπλέον δημιουργούνται κι άλλοι, καινούργιοι! Οι διοικητικοί γραμματείς (άρθρο 6)! Αυτοί "θα προέρχονται από την διοίκηση και θα υποστηρίζουν την εκτέλεση και τη διοικητική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής").

Έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι: Οι κομματικοί γενικοί και ειδικοί γραμματείς γιατί έμειναν στη θέση τους, οι νέοι γραμματείς που θα επιλεγούν από μητρώο επίσης. Κυρίως, βέβαια, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι οι κομματικοί στρατοί που περιμένουν την επόμενη θέση στο κράτος που θα ανοίξει. Οι δυσαρεστημένοι είναι οι φορολογούμενοι κι αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώνουμε με το κομματικό κράτος.

Είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο.

Αλλά, μάλλον, η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...»

Ενώ επισυνάπτεται και σχετική φωτογραφία: