Με μάσκα παντού από σήμερα - Τι αλλάζει για σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Με μάσκα παντού από σήμερα - Τι αλλάζει για σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Η μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους γίνεται και πάλι υποχρεωτική από σήμερα Παρασκευή, στην προσπάθεια να μπει φρένο στην επέλαση της Όμικρον που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη.

Διπλή μάσκα ή ενισχυμένη είναι πλέον υποχρεωτική στα σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις και ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι από την Αστυνομία.  

Αναλυτικά, σε ισχύ τέθηκαν από τις 6 το πρωί τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου.
 

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι

 

Οι ειδικοί απευθύνουν ισχυρή σύσταση σε όσους εισέρχονται στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν κάνει πριν την είσοδό τους, να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα μετά την άφιξή τους.

Επιπλέον, απευθύνουν ισχυρή σύσταση, επίσης για διενέργεια τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. 

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κατάστασης υποχρεούνται να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ, στα οποία θα επιτρέπεται να την αποχωριστούν μόνο κατά την κατανάλωση τροφής ή ποτού
  • γίνεται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας (ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
  • απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και ακυρώνονται όσες έχουν προγραμματιστεί. Από το μέτρο εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.


Η μη τήρηση των μέτρων θα επισύρει διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την αποδοτικότητά τους για να αποφασίσει αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα πριν ή μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο - τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.