Με ένα κλικ 33 φυλακές σε μια οθόνη υπολογιστή

Με ένα κλικ 33 φυλακές σε μια οθόνη υπολογιστή

Τριάντα τρείς φυλακές με ένα κλικ θα βρίσκονται στην οθόνη ενός υπολογιστή! Η ψηφιακή εποχή καλωσόρισε σήμερα το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, αφού όλες οι φυλακές θα είναι πλέον ηλεκτρονικά συνδεδεμένες με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τα δικαστήρια της χώρας, την Επάνοδο (φορέας  για την επανένταξη των κρατουμένων) και την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τα Δικαστήρια. 
Το συνολικό κόστος του έργου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και θα παραδοθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 16 Νοεμβρίου του 2015 ανήλθε στα 3.067.973 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. 

Τι κερδίζει

Μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των φυλακών το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται για κάθε ένα από τα σωφρονιστικά καταστήματα, τους κρατούμενους, το προσωπικό, τις προμήθειες κτλ. 
"Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι η υλοποίηση του συγκεντρωτισμού αλλά η υλοποίηση της διαφάνειας", δήλωσε κατά την παρουσίαση του έργου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη δεύτερη φάση διακυβέρνησης στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των δομών. 
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης χαρακτήρισε το έργο ως "τη σημαντικότερη τομή στη σωφρονιστική διοίκηση επισημαίνοντας εφεξής ότι ο κάθε διευθυντής και η κάθε υπηρεσία των φυλακών, όπως επίσης το υπουργείο, η ΕΛΑΣ και οι λοιποί συνδεδεμένοι με το σύστημα φορείς θα έχουν πλήρη εικόνα για το κάθε σωφρονιστικό κατάστημα σε "real time". "Μας ερχόντουσαν ερωτήσεις από τις πρεσβείες για εκζητούμενους και το υπουργείο έπρεπε να στείλει φαξ σε 33 φυλακές για να μάθει αν και που βρίσκεται ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Αυτό πλέον θα σταματήσει", είπε ο κ. Φυτράκης. 
Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταχωρούνται στοιχεία που αφορούν τον πλήρη φάκελο του κάθε κρατούμενου, την παρακολούθηση των πειθαρχικών του παραπτωμάτων, τις μεταγωγές που έχουν γίνει, τον αριθμό των αδειών που έχει λάβει, καθώς και όλες οι ιατρικές πληροφορίες που τον αφορούν, (φαρμακευτική αγωγή, ασθένειες, κτλ.)
Πέραν όμως τον κρατουμένων, το υπουργείο θα έχει άμεση πρόσβαση σε "λειτουργικά" στοιχεία του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος τα οποία θα αφορούν: 
-στην οικονομική διαχείριση (παρακολούθηση εσόδων – εξόδων), 
-στη διαχείριση του φαρμακείου και της αποθήκης του κάθε σωφρονιστικού καταστήματος (δηλαδή τι αποθέματα υπάρχουν, τι ελλείψεις κτλ.) 
-στη διαχείριση του προσωπικού ( πλήρη στοιχεία κάθε εργαζομένου, άδειες, κτλ.) 
-στη διαχείριση του στόλου των οχημάτων των φυλακών της φυλακές.