Μας απομακρύνει από μια προοπτική έντιμης λύσης και αποκλιμάκωσης με την Τουρκία!
Αλ. Τσίπρας για συμφωνία

Μας απομακρύνει από μια προοπτική έντιμης λύσης και αποκλιμάκωσης με την Τουρκία!

Ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την δευτερολογία του και αφού επιχείρησε να δώσει έμφαση στην υπόθεση του Κ. Μπογδάνου και στο αφήγημα του περί «ακροδεξιάς» επανέλαβε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία είναι κακή προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο, ότι «μας απομακρύνει από μια προοπτική έντιμης λύσης και αποκλιμάκωσης με την Τουρκία». Δήλωσε όμως πως θα την αλλάξει ως προς το σκέλος του... Σαχέλ.

Η αναφορά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που προσετέθη στα όσα έχει υποστηρίξει αναφορικά με την συμφωνία, την οποία καταψηφίζει, προκαλεί ερωτήματα αφού ουσιαστικά εμφανίσθηκε να σημειώνει ότι η αμοιβαία αμυντική συνδρομή μεταξύ Γαλλίας και Τουρκιάς θα προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις με την Τουρκία και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας λύσης και κυρίως μιας αποκλιμάκωσης.

Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία η συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας, που όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θωρακίζει τη χώρα, έχει γίνει αποδεκτή τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ ενώ έχει διευκρινιστεί πως δεν δημιουργεί οποιοδήποτε ζήτημα στη λειτουργία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Νατοϊκής συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή ανακοινώνοντας πως την συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναλάβει την εξουσία μια προοδευτική κυβέρνηση θα την αλλάξει ως προς το σκέλος που αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή στο... Σαχέλ. Εν τούτοις τη χαρακτήρισε συνολικά κακή και γι' αυτό όπως είπε την καταψηφίζει. Σημείωσε μάλιστα πως «δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν συνεισφέρει ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία και μας απομακρύνει από μια προοπτική έντιμης λύσης και αποκλιμάκωσης με την Τουρκίας».

Παράλληλα στην προσπάθειά του να διατηρήσει στο προσκήνιο το αφήγημά περί «ακροδεξιάς» ΝΔ μίλησε και για την διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε εκ νέου προσχηματική, ενώ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ανάγκη θωράκισης της χώρας και αλλαγής του δόγματος της θάλασσας χωρίς σύνορα και της ανεξέλεγκτης εισόδου στην επικράτεια επιχείρησε να τον ταυτίσει με τον πρώην πλέον βουλευτή.

Η προσπάθειά του επιβεβαιώνει πως η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η σαφής θέση του κατέρριψε το αφήγημα περί ακροδεξιάς ως προς το σκέλος που αφορά την κυβερνώσα παράταξη και άφησε τα διχαστικά εμφυλιοπολεμικού τύπου διλήμματα στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.