Μακρόν και αποχή σαρώνουν στις Γαλλικές εκλογές

Μακρόν και αποχή σαρώνουν στις Γαλλικές εκλογές

Αποχή ρεκόρ στη Γαλλία αλλά αυτό δεν θα είναι εμπόδιο για τον Εμμανουέλ Μασκόν να... αλώσει την Εθνοσυνέλευση και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.    

Το 57% έως 58% εκτιμάται ότι θα φθάσει η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Σήμερα θα φθάσει το 57% σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres, 58% σύμφωνα με το Elabe, που έδωσαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία τους τρεις ώρες πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

Στις 17.00 τοπική ώρα, η συμμετοχή στην περιφέρεια του Παρισιού έφθανε το 35,33%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε πτώση σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών (40,75%) και μικρότερη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Το κίνημα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche, μαζί με τους κεντρώους (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού, αναμένεται να καταγράψει συντριπτική νίκη εξασφαλίζοντας 400 έως 470 από τις 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Οι εκτιμήσεις

Το κόμμα του «Δημοκρατία εμπρός» του Εμανουέλ Μακρόν σαρώνει όλα τα προγνωστικά και ετοιμάζεται να κερδίσει από 390-470 έδρες στη βουλή, στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που θα γίνει αύριο. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να διεμβολίσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η "Δημοκρατία εμπρός" θα αφήσει μια 100ή έδρες για όλο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτοφανής, η οποία τροφοδοτεί τις κατηγορίες ότι ένα και μοναδικό κόμμα θα έχει όλες τις εξουσίες και ότι αυτό κάνει κακό στη δημοκρατία», αναφέρει η Liberation.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπό κατάρρευση, αναμένεται να εκλέξει 15-40 βουλευτές και θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Ωστόσο, μερικοί από τους επικριτές του Μακρόν έμειναν εκτός βουλής, όπως ο συνυποψήφιός του για την προεδρία Μπενουά Αμόν. Τα μόνα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που αναμένεται να μπουν στη βουλή είναι όσα δήλωσαν πρόθυμα να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, όπως ο Μανουέλ Βαλς, η Μαρισόλ Τουρέν, η Μυριάμ Ελ Κόμρι.

Κατάρρευση προμηνύεται και για το νεοκομμουνιστικό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναμένεται να εκλέξει 15 βουλευτές στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η Δεξιά αναμένεται να σταθεί αξιοπρεπώς και να αποσπάσει περίπου 100 έδρες. Θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση αν καταφέρει να παραμείνει ενωμένη. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί διχάζονται ήδη ανάμεσα στους βουλευτές που είναι υπέρ μιας συνεργασίας με τον Μακρόν, οι οποίοι ενδέχεται να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα για να υποστηρίξουν τις μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης και αυτούς που είναι κάθετα εναντίον σε οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του.