Μάχη με το πύρινο μέτωπο για δεύτερη νύχτα στα Βίλια

Μάχη με το πύρινο μέτωπο για δεύτερη νύχτα στα Βίλια

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα αναμένεται να περάσουν οι κάτοικοι στα Βίλια καθώς μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε το μέτωπο της φωτιάς να μην περάσει στον οικισμό. 

Δεκάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής στήνουν με ό,τι μέσα διαθέτουν αντιπυρικές ζώνες κόβοντας κορμούς δέντρων και καθαρίζοντας τα εδάφη από κλαδιά. 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα Βίλια και στο όρος Πατέρα, με στόχο οι φλόγες να μείνουν εκτός του οικισμού. Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση της πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην περιοχή, αλλά πολλές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις.  

Στην περιοχή επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.  Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ουσιαστικά οριοθετημένη η φωτιά στην Κερατέα

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση και σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική, η οποία ουσιαστικά είναι οριοθετημένη, αλλά και εκεί υπάρχουν αναζωπυρώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, μια μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του οικισμού Συντερίνα, σήμανε συναγερμό, αλλά αντιμετωπίστηκε από τα εναέρια μέσα, ενώ έκαναν ρίψεις και τα δύο «Ιλιούσιν» που ήταν ήδη στον αέρα και ήδη η φωτιά έχει πέσει και καταβάλλεται προσπάθεια για την κατάσβεση της.