Μ. Καραγιάννης: Αν η Ελλάδα προμηθευτεί F-35 δεν μιλάμε για υπεροπλία αλλά για αεροπορική κυριαρχία

Μ. Καραγιάννης: Αν η Ελλάδα προμηθευτεί F-35 δεν μιλάμε για υπεροπλία αλλά για αεροπορική κυριαρχία

«Αν η Ελλάδα προμηθευτεί F-35 δεν θα μιλάμε απλά για υπεροπλία, αλλά για αεροπορική κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης, προσθέτοντας ότι «η δημιουργία της βάσης στην Αλεξανδρούπολη έχει προκαλέσει φοβερή δυσφορία στην Τουρκία».

«Δεν κοιμόμουν ήσυχος τα βράδια την περίοδο που η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ήμουν βέβαιος ότι θα είχαμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν τα πάρει» διαμήνυσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ευτυχώς, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης, χάρη στις αυτοκτονικές πολιτικές του Ερντογάν δεν το απέκτησε η Τουρκία. «Το F-35 είναι μαχητικό 5ης γενιάς, η Τουρκία αν είχε 100 F-35 τα πράγματα θα ήταν πολύ δυσάρεστα για την ελληνική πλευρά» εξήγησε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιναύαρχου ε.α κ. Διακόπουλου. 

Σημείωσε ότι η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου κοντά στην Αλεξανδρούπολη ήταν μήνυμα περισσότερο προς την Αμερική, παρά προς την Ελλάδα. 

«Θεωρούν ότι οι ΗΠΑ «παίζουν το παιχνίδι» της Ελλάδας, ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση αμερικανικών και ελληνικών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δυσφορία προκαλεί όμως και ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια… Θα υπάρξουν προκλήσεις, τους ενοχλεί πολύ η αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά είναι δύσκολο για τους Τούρκους να επαναλάβουν τις προκλήσεις του 2020» τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.