Α. Λοβέρδος προς Δ. Βίτσα: Να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για την προμήθεια διοπτρών νυκτός

Α. Λοβέρδος προς Δ. Βίτσα: Να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για την προμήθεια διοπτρών νυκτός

Να δώσει αμέσως πειστικές εξηγήσεις καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" για την αγορά χωρίς διαγωνιστική διαδικασία διοπτρών νυκτός και μάλιστα σε τιμή υπερδιπλάσια από τις τιμές της αγοράς.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρει στη δήλωσή του:

"Δημιουργεί ερωτηματικά η αγορά χωρίς διαγωνιστική διαδικασία διοπτρών νυκτός και μάλιστα σε τιμή υπερδιπλάσια από τις τιμές της αγοράς, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των "Νέων".

Αυτά τα δύο στοιχεία, δηλαδή η αφύσικα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υψηλή τιμή του προϊόντος σε συνδυασμό με την απευθείας ανάθεση της εργολαβίας επιβάλλουν την άμεση παροχή εξηγήσεων.

Όλοι μας υποστηρίζουμε την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

κ.Βίτσα οφείλετε να δώσετε αμέσως πειστικές εξηγήσεις". 

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "Από το γεγονός και μόνον ότι ξεθάφτηκε από το μακρινό 2002 μια υπόθεση προμήθειας που ατύχησε για δεύτερη φορά το 2009 και φθάσαμε στον Δεκέμβριο του 2016 να επανασυσταθεί αρμόδια επιτροπή για να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες στην κατακύρωση σε ιδιώτη αρκεί για να κινήσει υποψίες. Ακόμη χειρότερα όταν στις 22 Μαΐου του 2017 το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναθέτει στην κρατική εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την εν λόγω προμήθεια και αυθημερόν τα ΕΑΣ υπογράφουν σύμβαση με τον ιδιώτη κατασκευαστή, τότε πρόκειται πράγματι για θαύμα. Αν μάλιστα σε αυτό το... θαύμα προστεθεί ότι οι τιμές στις οποίες αγοράζει το Δημόσιο είναι σχεδόν τριπλάσιες της αγοράς, μόνον ένας Θεός ξέρει τι μεσολάβησε!"