Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι ώρα για αντιπραθέσεις αλλα οι ευθύνες θα αναζητηθούν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι ώρα για αντιπραθέσεις αλλα οι ευθύνες θα αναζητηθούν

Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις επανέλαβε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Μάτι και τη Ραφήνα που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι ευθύνες θα πρέπει να διερευνηθούν.

Ο κύριος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές ενώ αναφέρθηκε στους εθελοντές με τους οποίους συνομίλησε που προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλύνουν τον πόνο των συμπολιτών μας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους διασώστες υπογραμμίζοντας ότι «τους είμαστε όλοι ευγνώμονες για όσα έκαναν την ώρα της καταστροφής χωρίς να υπολογίζουν τον κίνδυνο ακόμη και της δικής τους ζωής».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρεις νέες πρωτοβουλίες που έλαβε. Συγκεκριμένα:

- Το μεσημέρι έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ με την οποία του ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

- Ζήτησε επίσης από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας ενισχύοντας τις προτάσεις της ΝΔ με τις γνώσεις και την πείρα της ομάδας συνεργατών που θα συγκροτήσει.

«Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή υπογράμμισε.

Τέλος, πριν από λίγο τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρα μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας.

«Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα Νιάρχος να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω και πάλι να συγχαρώ τους χιλιάδες συμπολίτες μας που δείχνουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στα θύματα της πρωτόγνωρης αυτής τραγωδίας. Σε αυτή τη δύσκολη ώρα για την πατρίδα μας, η ανθρωπιά και το φιλότιμο των Ελλήνων απαλύνει τις πληγές της κοινωνίας μας και είναι μια αχτίδα ελπίδας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτό τον τόπο» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις Πυρκαγιές. Αρχικά βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως ο οποίος υπέστη σημαντικές ζημιές.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με ομάδα εθελοντών οι οποίοι βοηθούν τον εφημέριο του Ναού, Πατέρα Νικόλαο Πουλή στη συγκέντρωση και τη διανομή βοήθειας για τους πυρόπληκτους.

Στη συνέχεια, συνάντησε την εθελοντική διασωστική ομάδα ΟΦΚΑΘ, η οποία συνδράμει την πολιτική προστασία στη διαδικασία διάσωσης. Τα μέλη της ομάδας αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τη δύσκολη κατάσταση που καλούνται να διαχειριστούν.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Το Ίδρυμα βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης και την ευθύνη λειτουργίας του έχει η Κοινοβιακή Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η δωρεάν φροντίδα, ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων και αυτή τη στιγμή φροντίζει 65 ορφανά παιδιά. Όπως είπαν χαρακτηριστικά στον κ. Μητσοτάκη οι Μοναχές του Ιδρύματος δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωπες με τις φλόγες. Τον Ιούλιο του 1995, στη μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, όμως χάρη στη γενναιοδωρία του κόσμου κατόρθωσαν να το επαναλειτουργήσουν. Ανέφεραν, ακόμη, ότι δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών, αν και είναι σαφές ότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει το Ίδρυμα στο έργο του. Υπάρχει άλλωστε σταθερή επικοινωνία και συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την Ηγουμένη και ήδη έχουν συγκεντρωθεί πολλά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και δομικά υλικά για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης του κτιρίου. Παράλληλα 10 εθελοντές βρίσκονται μόνιμα στο Ίδρυμα και συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Γιάννης Κ. Τρουπής