field_kentriki_fotografia
Κυρ. Μητσοτάκης: Yποδειγματικό success story η ΔΕΗ

Την νέα εταιρική της ταυτότητα παρουσίασε η ΔΕΗ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να χαιρετίζει στην εκδήλωση τις αλλαγές στην επιχείρηση και τη μετατροπή της από δυσκίνητη εταιρεία σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη, τόνιζοντας ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα υποδειγματικό και αθόρυβο success story.

Ειδικότερα, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "είναι μια σημαντική η σημερινή ημέρα για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ από σήμερα αλλάζει, έχει αλλάξει εδώ και 14 μήνες συνολικό προσανατολισμό. Μετατρέπεται από μια δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις, κίνδυνο βιωσιμότητας σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη".

Όπως υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η ΔΕΗ μετατρέπεται σε μια κερδοφόρα επιχείρηση και ανακτά τον προωθητικό και κοινωνικό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, ενώ τόνισε ότι «τα έκτακτα μέτρα έσωσαν την εταιρεία από την κατάρρευση. Αποδείξαμε ότι σε μια ανοικτή οικονομία υπάρχουν πολλοί δρόμοι για την πρόοδο και πως κάτω από αντίξοες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός μιας δημόσιας επιχείρησης. Μπορεί λοιπόν μια δημόσια επιχείρηση να γίνει απολύτως ανταγωνιστική», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η ΔΕΗ "μετατρέπεται σε δημόσια επιχείρηση που αυξάνοντας τον πλούτο της αυξάνει και τον εθνικό πλούτο. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία και τα στελέχη της αλλά και σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο ξεχωριστά", συνέχισε, εξηγώντας ότι "όλοι έβαλαν πλάτη όχι απλά για να φύγουμε από τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά για το γεγονός ότι η τιμή της επιχείρησης έχει τριπλασσιαστεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμων επενδυτών. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει δίχως επιφύλαξη έναν όρο που έχει φθαρεί, ναι η ΔΕΗ αποτελεί ένα υποδειγματικό success story", ανέφερε.

Παράλληλα, Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχει και το βλέμμα στο μέλλον με την ταχύτατη στροφή στις καθαρές και φθηνές πηγές ενεργειας". "Ήταν αδιανόητο, ανεξήγητο πως ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς ενέργειας να έχει μεριδιο στις ΑΠΕ που με το ζόρι έφτανε το 3%", είπε, ενημερώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξει και ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο για κατασκεή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Τα βασικά σημεία της μετατροπής της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρεία σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η «νέα διάσταση στη σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της. Μεγάλη σημασία αποδίδω στη γρήγορη εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Το βασικό κέρδος από αυτή τη σημαντικότατη επένδυση είναι ότι οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μετατρέπονται ταυτόχρονα και σε παραγωγούς έξυπνης, καθαρής ενέργειας".

"Φυσικά το ίδιο ισχύει και στο μέτωπο της απολιγνιτοποίησης", είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, πρόσθέτοντας ότι "όταν πριν από ένα χρόνο στην ομιλία στη ΓΣ του ΟΗΕ ανακοίνωσα το σχέδιο απεξάρτησης από το λιγνίτη, ήξερα ότι έβαζα τον πύχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που έχει γίνει για να μπορέσουμε να έχουμε εθνικό στρατηγικό σχέδιο στη μεταλιγνιτική εποχή. Σχέδιο που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και πιστοποιεί τη σημασία που δίνουμε σε αυτό το εμβληματικό έργο. Μια μετάβαση που θα είναι επωφελής για τις τοπικές κοινωνίες", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι αυτή η διαδικασία θα ανακουφίσει το περιβάλλον, θα αναμορφώσει το παραγωγικό μοντέλο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ήδη έχουμε πολλά αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ξέραμε τον ηλεκτρισμό στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας. Στάθηκε η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή. Χαίρομαι που η ΔΕΗ γιορτάζει τα γενέθλιά της παρέχοντας νέες μειώσεις, εκπτώσεις για όλους τους καταναλωτές, ειδικά τους πιο ευάλωτους".

"Προσφέροντας ταυτόχρονα για τον τόπο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αυξήσει συνολικά εθνικό πλούτο και απασχοληση", συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι "όλα αποτυπώνονται στο νέο σύγχρονο, καλαισθητο λογοτυπο της ΔΕΗ. Περιγράφει μια επιχείρηση η οποία πρέπει να είναι σε διαρκή κίνηση, σε διαρκή εξέλιξη, ένα με το μέλλον. Το μέλλον της ΔΕΗ της ανήκει, το μέλλον της ΔΕΗ μας ανήκει", κατέληξε.

Δείτε την παρουσίαση με την ομιλία του πρωθυπουργού: