Κυρ. Μητσοτάκης: Αναστολή πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση στα αδύναμα νοικοκυριά

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναστολή πλειστηριασμών και οικονομική ενίσχυση στα αδύναμα νοικοκυριά

Αναστολή πλειστηριασμών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, μέσω ρύθμισης που πρόκειται σύντομα να φέρει το υπ. Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα εξήγγειλε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα. «Το πόσα χρήματα θα δώσουμε και το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, τότε η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι με τη γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια εβδομάδα νωρίτερα τα μέτρα, αναγνωρίζοντας ότι επιστήμονες και κυβέρνηση έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις. «Αν όλοι γυρνούσαμε το ρολόι πίσω, θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και ενδεχομένως και τους τοπικούς άρχοντες και όσους επέλεξαν τον εορτασμό Αγίου  Δημητρίου όπως εορτάστηκε. Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση στη Θεσσαλονίκη, όχι στον τουρισμό, στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων λέμε ότι προφανώς θα έπρεπε να κάνουμε παρέμβαση νωρίτερα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μη πρόσβαση των παιδιών στην ηλεκτρονική εκπαίδευση σημείωσε ότι ήδη έχουν διατεθεί άνω των 40.000 tablet και λαπτοπ στα σχολεία ενώ ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε τα 90.000 Φεβρουάριο 2021.  «Θα ζητήσω από το Υπουργείο  Παιδείας αν είναι εφικτό να επιταχυνθεί το πρόγραμμα, διότι οι ανισότητες δεν μπορούν να γίνουν κι από εμάς αποδεκτές», συμπλήρωσε. 

Επίσης προανήγγειλε ότι από την μεθεπόμενη εβδομάδα θα γίνουν τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν υπάρχουν κρούσματα, «κάτι που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε τέλος Νοεμβρίου ή όχι. Θα μας δώσει χρήσιμη πληροφόρηση». 

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όλους όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για τη λογική του ακορντεόν, ζητώντας τους να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση. Εκεί, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι υπήρχε εφησυχασμός ίσως και από την κυβέρνηση («λόγω ανακούφισης») για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ιδίως ενόψει Χριστουγέννων». 

Βίντεο

Για την επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα όταν τις ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα είχαμε αχρείαστα δαπανήσει χρήματα. «Διότι ουδέποτε χρειαστήκαμε αυτές τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μοντέλο όπου έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όποτε αυτό είναι απαραίτητο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και όχι σε αντιπαράθεση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Τώρα είναι απαραίτητο και το κάνουμε και αν είναι απαραίτητο να το κάνουμε και σε άλλες πόλεις θα το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι ήμασταν η πρώτη χώρα που είχαμε πρόσβαση σε αξιόπιστα rapid test τα οποία έχουν αξιοποιηθεί σε δομές μεγάλες ευαισθησίας, όπως τα γηροκομεία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο συνομιλητή του υπουργείου υγείας, ειδικά της επιτροπής εμβολιασμών για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα υπάρχει στη διάθεσή μας τα εμβόλια.